L'estreta relació entre Alacant i el mar ha quedat patent en nombroses activitats lúdiques que han tingut lloc en les nostres aigües més pròximes.
Des de finals del segle XIX, el Reial Club de Regates de la nostra ciutat ha contribuït decisivament al desenvolupament dels distints esports nàutics. La “Casa de Botes” flotant de fusta va ser rellevada pel singular “Club árabe”, donant pas, el 1966, a altres modernes instal•lacions, sempre a la mateixa zona del port, per a finalment canviar a la seua actual ubicació sobre l'antiga rampa del varador.
La selecció de programes de mà i cartells són un exemple documental de les distintes activitats esportives, des de finals del segle XIX en avant. Proves que solien estar incloses en els programes de les antigues festes hivernals, a la recerca d'un turisme d'elit, seguint el model d'altres ciutats costaneres com Niça i Sant Sebastià. Amb el temps, estos esports van arrelar a la nostra ciutat i van sorgir nous ports esportius fomentant distintes modalitats de competicions.
Francisco Sánchez, Eugenio Bañón, els germans García y Arjones entre altres han deixat constància, amb les seues fotografies de les distintes competicions esportives desenvolupades a la dàrsena portuària: rem, natació, motonàutica, regates de vela, etc. Ens vénen a la ment noms d'alacantins que han destacat en estes especialitats, la saga dels remers Porcel, el regatista Kiko Sánchez, guanyador d'una medalla olímpica, i els grans nadadors Luis Asensi i José Antonio Chicoy.
La família reial, des d'Alfons XIII fins als actuals monarques, ha contribuït a donar més relleu a estes proves i a vegades ha participat en estes, com és el cas del Príncep Felipe i la seua germana, la Infanta Cristina, la presència de la qual s'arreplega en esta exposició virtual.