DADES GENERALS
Situació Geogràfica: Latitud: 38.20 N / Longitud: 0.29 O
Superfície del terme municipal: 201,27 Km².
Núm. d'habitants: 358.720 (any 2024).
Altitud: 0 Mts.
Distàncies Quilomètriques:
- València-Alacant: 182 Km.
- Madrid-Alacant: 432 Km.
- Barcelona-Alacant: 544 Km.
Alacant és una ciutat dinàmica per la seua condició de capital de la cinquena província d'Espanya en població i Producte Interior Brut, així com per ser la seu de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO). Compta a més amb la seua pròpia universitat, La Universitat d'Alacant, que acull cada any més de 30.000 alumnes i amb el Districte Digital, seu de la transformació tecnològica, de l'economia digital, i "centre del major ecosistema d'innovació al Mediterrani".
LLOCS DESTACATS
El Barri Antic
El barri antic, conegut com El Barri, s'estén al voltant de la cocatedral de Sant Nicolás i adquireix el seu major encant a la nit quan els seus carrers i places s'omplin de gent per a gaudir dels pubs, bars i fondes que en ell es poden trobar, així com per a degustar els seus plats favorits en restaurants d'alt nivell.
Carrers com Sant Isidre, Sant Pasqual, Llauradors i Cienfuegos i places com la d'Abad Penalva, Sant Cristofol, Santíssima Faç i Quijano, són alguns dels llocs a visitar, sense oblidar la plaça de l'Ajuntament on es troba el consistori, o la plaça de Santa María, on es troben l'edifici religiós més antic de la ciutat, La basílica de Santa María, i el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA).
Aquest racó amb encant, compta a més amb altres museus d'interés per a totes les edats: El Museu d'Aigües, El Museu de Pesebres, o el Museu de Belles arts Gravina (MUBAG) són també d'obligada visita i no cal deixar passar l'oportunitat de recórrer a peu els barris de Sant Roc i de Santa Creu: situats en les faldes del Castell de Santa Bàrbara, són sens dubte els llocs més pintorescos i colorits de la ciutat.
La Marina Esportiva
Una altra zona de gran encant però que es contraposa amb l'anterior per la seua modernitat és la Marina Esportiva, que se situa en el moll de Llevant, on trobarem un extraordinari ambient jalonat per restaurants, tavernes marineres, fondes, pizzeries, cervesseries, pubs, bars, gelateries i el Casino Mediterrani.
Al costat de la Marina Esportiva, es troben el Passeig Volat, construït amb motiu de l'eixida de l'antany anomenada Volvo Ocean Race, i el Museu The Ocean Race: un modern espai expositiu i d'última generació que versa sobre el desafiament nàutic més exigent dels nostres temps, la regata considerada l'«Everest de la Vela», The Ocean Race.
El Castell de Santa Bàrbara
El Castell de Santa Bàrbara, monument emblema de la ciutat, està situat en el cim de la muntanya Benacantil, a 166 metres d'altitud. En ell es troba una de les més grans fortaleses medievals d'Espanya, des de la qual s'albira a la perfecció la badia d'Alacant.
Posseeix tres recintes a diferents altures i de 3 èpoques diferents:
En el recinte més alt (“La Torreta”) es troben la Torre de l'Homenatge i les restes més antigues de la fortalesa, que daten en la seua majoria del segle XIV.
En el recinte intermedi se situen les dependències més importants que es van alçar en el segle XVI com són:
- El Saló Felip II
- El Cos de Guàrdia
- El Pati d'Armes
- El Baluard de la Reina.
El recinte inferior data del segle XVIII i en ell se situa el denominat Revellí del Bon Repós.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/castell-de-santa-barbara/
Les platges d'Alacant
Deia l'insigne escriptor local Gabriel Miró que Alacant era una ciutat traspassada de Mediterrani i no li faltava raó. La seua esplèndida façana litoral s'estén al llarg d'uns quinze quilòmetres de costa que es veuen jalonats d'esplèndides platges, la majoria d'elles planes i arenoses, perquè únicament el Cap de l'Horta registra accidents en el terreny. La majoria de les seues platges compten amb el distintiu de “Bandera Blava”, que promou i reconeix els esforços públics i ciutadans, per a complir els criteris exigits de legalitat, accessibilitat, sanitat, educació ambiental, neteja i seguretat". Les platges d'Alacant a més, formen part de la "Xarxa de Platges sense fum".
Alacant compta amb una gran quantitat de platges que suposen un dels seus principals atractius turístics i un merescut prestigi internacional; considerant-se de les millors platges del litoral mediterrani: Platja de Sant Joan, cales del Cap de l'Horta, platja de l'Almadrava, platja L'Albufereta, platja del Postiguet, platja de Saladars-Urbanova, Illa de Tabarca, i la platja Aigua Amarga, la platja adaptada per a gossos.
Informació ampliada ací https://www.alicanteturismo.com/ca/platges-dalacant/
Platja Saladars-Urbanova
La platja Saladars-Urbanova està situada al sud del terme municipal d'Alacant, a 5 quilòmetres del centre urbà, en una zona sense aglomeracions. Es tracta d'una platja d'arena fina i daurada que ofereix més d'un quilòmetre i mig per a caminar. El seu entorn és d'aspecte semi urbà i en el seu extrem sud conserva un cordó de dunes que li donen un agradable aspecte.
Compta amb nombrosos serveis per als banyistes com a vigilància, passeig marítim, comerços i restaurants. Durant la temporada estival compta a més amb una àrea lúdic pedagògica per a persones amb diversitat funcional i un punt accessible amb assistència al bany per a persones amb mobilitat reduïda en l'accés núm. 6. Al nord de la platja d'Urbanova es troba la platja d'Aigua Amarga, la platja adaptada per a gossos d'Alacant.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platja-saladars-urbanova/
Platja Aigua Amarga- Platja adaptada per a gosssos
Diuen que el gos és “el millor amic de l'home” i a Alacant ho tenim tan clar com l'aigua de les seues platges. I si de platges parlem, caldrà posar el punt de mira a la platja d'Aigua Amarga, una platja adaptada per a gossos que disposa dels serveis necessaris per a experimentar uns meravellosos dies de relax durant la temporada estival.
La platja Aigua Amarga és la platja “Dog-friendly” d'Alacant: permet el bany de gossos durant l'època estival i ofereix al seu torn, serveis adaptats.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/aigua-amarga-la-platja-adaptada-per-a-gossos-dalacant/
Platja del Postiguet
La platja del Postiguet es troba en ple centre de la ciutat d'Alacant, als peus del Castell de Santa Bàrbara i al costat del famós passeig de l'Esplanada. És una de les platges més estimades pels alacantins. No en va, una de les cançons populars alacantines la té com a protagonista: “la manta al coll i el cabasset, mon anirem al Postiguet”.
L'acollidora platja del Postiguet és ideal per a fer una passejada sobre la seua arena fina i orada, deixar que els xiquets es divertisquen en els jocs infantils, prendre el sol en les hamaques disposades durant la temporada estiuenca i per descomptat, gaudir d'un bany. Al llarg de la platja i al costat d'ella es troba el passeig de Gómiz, caracteritzat per les seues nombroses palmeres i la curiosa disposició de les lloses del sòl que li donen un efecte en tres dimensions.
Compta amb zones per a la pràctica d'esports com el vóley platja. A més, molt a prop existeixen nombroses places d'aparcament tant públiques com privades, i la platja compta amb lavabos públics adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
Durant la temporada estival, compta amb una àrea lúdic pedagògica per a persones amb diversitat funcional i un punt accessible per a persones amb mobilitat reduïda en l'accés núm. 13.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platja-del-postiguet/
Platja de L'Albufereta
Seguint en direcció nord-est, prompte ens trobarem amb la platja de l'Albufereta que es troba entre la Serra Grossa i el Tossal de Manises, en una zona d'importants jaciments arqueològics. Pren el nom de la xicoteta llacuna litoral o albufera que allí va haver-hi, on va existir un port entorn del qual va créixer la ciutat iber-romana de Lucentum, origen de l'actual Alacant. Aquesta platja té l'avantatge d'estar molt resguardada de les marees sent excel·lent per a un bany segur i la pràctica d'activitats esportives aquàtiques, estant igualment ben dotada d'infraestructures.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platja-de-la-albufereta/
Platja de l' Almadrava
Continuant per la franja costanera ens trobarem amb una altra platja més xicoteta que l'anterior però igualment d'arena, és la platja de la Almabrava que sol ser utilitzada quasi en exclusiva pels habitants dels complexos residencials que l'envolten.
La recollida platja de l'Almadrava és ideal per a relaxar-se: una platja serena i lliure d'onatge i aglomeracions, des de la qual es pot gaudir d'unes fantàstiques postes de sol.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platja-de-lalmadraba/
Cales del Cap de l'Horta
De seguida arribarem a les cales del Cap de l'Horta, l'entorn del qual dona peu a cales rocoses i discretes pel seu difícil accés, com la dels Jueus, fent això possible que dos d'elles, les cales de Cantalars i Palmera, siguen d'ús naturista.
El Cap de l'Horta es troba entre les platges de Sant Joan i l' Albufereta. Aquest tram de costa permet gaudir d'una experiència de mar allunyada dels més concorreguts arenals.
Les seues aigües transparents i els seus fons rocosos són perfectes per a la pràctica del busseig i a més compta amb una senda que es pot recórrer a peu durant tot l'any.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/cales-del-cap-de-lhorta/
Informació sobre la senda del Cap de l'Horta ací: https://www.alicanteturismo.com/wp-content/uploads/2015/03/guia-senderos-cabo-de-la-huerta-adjunto_110_1.pdf
Platja de Sant Joan
Una vegada passat el far del Cap de l'Horta ens apareixerà en tota la seua magnitud la més esplèndida platja del terme municipal d'Alacant, Sant Joan, amb els seus quasi set quilòmetres d'una generosa franja de fina arena daurada, flanquejada per multitud d'establiments hostalers i d'oci que garanteixen una bona oferta complementària on incloure en els seus voltants un excel·lent camp de golf de 18 clots que es troba a la seua esquena i els serveis assistencials que en qualsevol moment es poden precisar, ja que la Platja Sant Joan s'ha convertit en un barri residencial més de la ciutat.
La Platja de Sant Joan compta amb àrees per a la pràctica de diferents esports: pistes de vóley platja, mini porteries de futbol, aparells biosaludables, de calistènia i per descomptat, espais per a la pràctica d'esports nàutics com el windsurf i paddle surf. Al llarg de tota la platja transcorre un passeig molt utilitzat també pels amants del ‘running‘ i els xiquets poden gaudir de valent perquè a peu d'arena tenen divertits jocs infantils, tobogans i casetes amb els quals completar la seua experiència de platja.
En l'accés núm. 10 d'aquesta platja es troba el punt d'assistència al bany per a persones amb mobilitat reduïda, que inclou, en els mesos d'estiu, l'assistència per a persones amb diversitat funcional.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platja-de-sant-joan/
Platges accessibles
La ciutat d'Alacant ofereix durant la temporada estival (Juliol-Setembre) un servei de platges accessibles. Aquests serveis estan orientats a acostar les platges d'Alacant al col·lectiu amb diversitat funcional.
Les àrees accessibles estan situades a les següents platges:
- Platja de Sant Joan (Accés núm. 10)
- Platja del Postiguet (Accés núm. 13)
- Platja Saladars-Urbanova (Accés núm. 6)
- Platja de l'Illa de Tabarca (accés enfront de farmaciola)
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platges-accessibles-alacant/
Platges amb Bandera Blava
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platges-alacant-bandera-blava/
Platges amb certificat Q de Qualitat Turística
- Platja del Postiguet
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/platja-del-postiguet/
Illa de Tabarca
Les seues aigües són Reserva Marina del Mediterrani per la seua excel·lent qualitat i per la biodiversitat de la seua flora i fauna.
Tabarca és l'única illa habitada de la Comunitat Valenciana i es troba enfront de la ciutat d'Alacant, a onze milles nàutiques i prop del cap de Santa Pola. En realitat més que d'una illa, es tracta d'un xicotet arxipèlag, compost, a més de Tabarca, pels illots La Pedrera, La Galera i la Nao. Posseeix una longitud aproximada de 1.800 metres i una amplària màxima d'uns 400 metres.
Les seues costes van albergar en el passat un refugi de pirates barbarescos. En el segle XVIII, Carles III va ordenar fortificar i alçar en ella un poble en el qual allotjar a diverses famílies de pescadors de Gènova que estaven captius a la ciutat tunisiana de Tabarka. Les muralles que envolten el seu nucli urbà han sigut declarades Conjunt Històric Artístic i Bé d'Interés Cultural.
Informació ampliada ací: https://www.alicanteturismo.com/ca/illa-de-tabarca-alacant/
Història de la Ciutat d'Alacant
L'emplaçament d'Alacant, en una àrea de convergència de camins naturals situat enfront de la mar i protegit per diversos turons de gran valor defensiu, va ser decisiu per a propiciar els primers assentaments humans. Existeixen vestigis de l'existència en l'Edat del Bronze d'un jaciment situat a la Serra Grossa datat en el segon mil·lenni a. C. Igualment hi ha nombroses restes de l'època ibèrica ressaltant les de l'Albufereta amb la destacada ciutat fortificada del Tossal de Manises constatant-se una ocupació des del s. IV a. C. fins als s. III i IV d. C.
També està constatada l'existència de la ciutat romana denominada Lucentum. La primera ciutat musulmana es desenvolupa al peu del Benacantil per motius defensius. Alacant es va convertir en un punt d'aprovisionament marítim i es va gestar un florent comerç.
En 1244 pel tractat de Almizra, es fixen les fronteres entre Castella i Aragó quedant Alacant inclosa entre els territoris castellans. Tres anys després, en 1247, la ciutat va ser conquerida per Alfons X construint-se així la "Vila Nova" en contraposició amb la "Vila Vella" musulmana. En 1296 Jaume II incorpora definitivament la vila d'Alacant al Regne de València i dos segles després, en 1490, Ferran II el Catòlic eleva la vila d'Alacant al rang de ciutat.
Durant el segle XVI es produeix un gran creixement poblacional a causa del desenvolupament del comerç, artesania d'exportació i a una pròspera agricultura local. En aquesta època es va iniciar la construcció de dos ravals extramurs: el marítim de Sant Francesc i l'Interior de Sant Antón. La ciutat va duplicar els seus habitants de 1510 a 1609.
Durant els segles XVII i XVIII el port dinamitza les transformacions urbanístiques de la ciutat, s'habilita per a comerciar amb Amèrica i es crea un consolat de Mar i Terra per a foment de la navegació i l'agricultura. En 1797 Alacant ja comptava amb vint mil habitants.
El segle XIX es caracteritza per la demolició de les muralles, la creació de nous barris i l'arribada del ferrocarril. Però és en el segle XX quan la intensificació de les activitats secundària i terciària, la seua consolidació com a centre de serveis i el desenvolupament turístic, provoquen el desenvolupament actual de la ciutat.