És una biblioteca de consulta pública, no hi ha préstec, que oferix un interessant fons bibliogràfic que es basa, fonamentalment, en temes alacantins, relacionats amb aspectes socials, econòmics, geogràfics i culturals.
Comprén al voltant de 10.000 títols, amb un total de 12.000 publicacions, entre les quals destaquen col·leccions de rellevància sobre Medicina, Sanitat, Dret i repertoris de legislació. S' ha vist incrementada, gràcies a les donacions o compra de llibres pertanyents a les biblioteques privades de personatges il·lustres alacantins.
Cal destacar la donació, per la seua viuda, del fons José Canalejas Méndez, polític liberal del segle XIX , a l' Ajuntament d'Alacant. La seua col·lecció bibliogràfica se centra en temes medicosanitarisd'higiene y salud pública y de jurisprudència mèdica i també en els seus discursos relacionats amb l'activitat pública del seu càrrec. Per tal de facilitar la seua consulta es va crear, en l'època, una biblioteca que va romandre oberta al públic fins al 1931.
A l'octubre del 1988, l'Ajuntament va comprar la biblioteca del prevere don Gonzalo Vidal Tur, als seus hereus. Comprén 800 exemplars de molt variada temàtica i fonamentalment de religió, art, educació i història.
De dilluns a divendres, de 10:00 a 13:00h.
Fons antic
El formen manuscrits dels segles XVI-XVIII com les cròniques de la ciutat, impresos (Pragmàtiques, Reials Decrets, Ordes, Breus...) i interessants publicacions dels segles XVII-XVIII i XIX, en relació amb aspectes socials, econòmics, religiosos, filosòfics, sanitaris i polítics.
Es ressenyen les obres següents:
"De consolatu philosophico cum duplici commento Sancti Thome" de Boeci, en la impremta de Vingle, el 1498.
"Las guerras de los Estados Baxos desde el año de mil y quinientos noventa y nueve", de Carlos Coloma (1627).
"La Historia Civil de España desde el año mil setecientos hasta mil setecientos y treinta" del Pare Belando (1740).
"Estado actual de toda la literatura. Obra literaria" del Pare Andrés (1784-1806). "Las novelas exemplares" de Miguel de Cervantes Saavedra (1783).
"Tratado de Filosofía" de Bernabeu et Rimbaud (1786).
"Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del Reyno de Valencia" d'Antonio Cavanilles (1795-1797).
"Sobrino aumentado o nuevo diccionario de las lenguas española, francesa y latina" de François Cormon (Anvers, 1789).
"Estatutos y ordenanzas mandadas observar para el buen gobierno y administración de las aguas del pantano en el riego de la huerta de la ciudad de alicante" per Joseph de Fonsdeviela (S.XVIII).
Les Cròniques
De gran importància per a la investigació històrica local, les nostres cròniques són un altre tipus de fonts que ens aporten una altra visió de la història de la nostra ciutat. Des de la més antiga, escrita per Vicente Bendicho en el segle XVII, fins a la més recent redactada per Enrique Cutillas Bernal.
"Crónica de la muy ilustre noble y leal ciudad de Alicante dedicada a los muy ilustres señores, justicia, jurados y consejo de la ciudad" de Vicente Bendicho (1640).
"Ilice Ilustrada: Hª de las antigüedades, grandezas y prerrogativas de la muy noble, fidelísima y siempre fiel ciudad de Alicante" del Pare Juan Bautista Maltés i del Pare Lorenzo López (S.XVIII).
"Reseña histórica de la ciudad de Alicante" de Nicasio Camilo Jover (1821-1881). Reproducció facsímil de l' única edició: Alacant, 1862.
Crónica de la muy ilustre y siempre fiel ciudad de Alicante" per Rafael Viravens y Pastor (1876).
"Crónica de la muy ilustre ciudad de Alicante" escrita per Enrique Cutillas Bernal (Dr. en Història, Cronista de l' Excm Ajuntament d'Alacant), 3 toms (1901-1976). Alacant 2003.