“El Tio Cuc: Mostra de valencianisme alacantí” reforça els del 9 d'octubre

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

El comissari de la mostra, periodista i doctor en Història Manuel Lillo, indica que “el semanari satíric era la veu de las classes populars alacantines"

Imagen relacionada

- L'exposició s'exhibeix en l'Arxiu Municipal d'Alacant, en una trina de la sala de lectura i en els finestrals orientats als carrers Llauradors i Sant Isidre. 

Alacant. Divendres 30 de setembre de 2016.

El Tio Cuc, el personatge satíric que va cobrar vida en les pàgines del seminari del primer terç del segle XX a Alacant, s'afegeix així als actes programats per a celebrar el 9 d'octubre. Aquest imaginari "Diputat a Corts pel Rebolledo" és el protagonista de l'exposició "El Tio Cuc: Mostra de valencianisme alacantí", que ha sigut presentada i que podrà ser visitada en l'Arxiu Municipal d'Alacant.

El comissari de la mostra és el periodista i doctor en Història Manuel Lillo, per a qui "el semanari satíric era la veu de les classes populars alacantines per a desestabilitzar els dominants".

 

La publicació va eixir al carrer en la seua periodicidat setmanal des de 1014 a 1918 per l'empenta del seu fundador Josep Coloma. Va suspendre la seua tirada per la censura, per a retornar de 1923 a 1936.

El periòdic, "molt crític per a l'època", era l'expressió de les classes populars que s'expressaven en valencià. 

El comissari va posar l'accent en la ideologia del setmanari. "Va ser la primera gran mostra de nacionalisme valencià a la nostra ciutat". Aquesta visió es va accentuar amb la incorporació a la seua redacció de l'escriptor Enric Valor el 1933. "Els continguts del Tio Cuc passaren a ser des d'aleshores anticentralistes", apunta Lillo. 

L'exposició, a la que ha aportat material l'Arxiu Municipal, estarà en cartell fins el 18 d'octubre. Els interessats podran veure el material exhibit en una vitrina de la sala de lectura de la planta baixa i també en els finestrals del centre que donen als carrers Llauradors i Sant Isidre. 

Per a Manuel Lillo, recordar el Tio Cuc és recordar la identitat alacantina.  

En la imatge, el comissari, davant la vitrina amb el material. En la galeria, capçalera del Tio Cuc i part de les publicacions de la mostra.  

Informació complementària
Galería de Imágenes: 
El Tio Cuc: Mostra de valencianisme alacantí
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada