L'Arxiu Municipal digitalitza la premsa de la Guerra Civil

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Els periòdics Avance, Bandera Roja i Nuestra Bandera estan disponibles en l'Hemeroteca Digital

Prensa de la Guerra Civil digitalizada

L'Arxiu Municipal té les col·leccions més completes d'aquests periòdics. Una font d'informació molt interessant per a conéixer la vida a la ciutat en aquests difícils anys. Els exemplars en paper han sigut molt consultats i amb la digitalització, s'afavoreix la seua conservació i la difusió del seu contingut. Estan disponibles en l'Hemeroteca Digital del web de l'Arxiu: https://www.alicante.es/va/contenidos/hemeroteca-larxiu-municipal

 

Avance (1937-1939) era el portaveu dels socialistes alacantins i important font per al coneixement del desenvolupament i l'actuació del PSOE durant la Guerra Civil, així com per a la vida política en general, tant local com provincial. Al setembre de 1937, treia dos mil exemplars.

 

La redacció estava al carrer de la Vilavella núm. 1. El 1938, es va traslladar al Passeig dels Màrtirs núm. 2 i al febrer de 1939, al carrer de Quintana, cantonada amb General Marvá. Els directors van ser Pascual Sánchez, Francisco Ferrándiz Albors i Luis Caballero.

 

Bandera Roja (1936-1938) es denominava portaveu de la UGT, PSOE, PCE i JSU. És un dels periòdics més importants que es van publicar a Alacant durant la Guerra Civil. La seua redacció estava a la Rambla de Méndez Núñez, a l'antiga seu del Diario de Alicante, i el seu director va ser Luis Caballero.

 

Nuestra Bandera (1937-1939) se subtitulava com a “Órgano del Partido Comunista”. Els seus directors van ser Emilio Delgado, Román Acevedo i Antonio Blanca. Tenia la redacció en el número 42 del carrer de Quintana. Va ser el periòdic de major tirada d'Alacant en aquesta època.

 

Dades extretes del llibre La prensa en la provincia de Alicante durante la Guerra Civil (1936-1939), dirigit per Francisco Moreno Sáez, editat per l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Alacant, 1994.

Informació complementària