Museu de Betlems

Tipo de equipamiento: 
Equipaments culturalsMuseus i sales d’exposicions
Imagen relacionada

El Museu de Betlems romandrà tancat des del 1 d´agost fins al 1 de septembre.

La profunda tradició d'esta ciutat quant a construcció de betlems, té un íntim i evocador exponent en esta col·lecció de diorames nadalencs que arreplega distints aspectes del naixement i la vida de Jesús, realitzada per artistes de l'Associació de Betlemistes d'Alacant. De la mateixa manera, s'hi exhibix una important col·lecció de betlems realitzats en distintes parts del món que posseïx un elevat interés per la seua originalitat. Este curiós museu es troba en una vella casa rehabilitada del nucli antic de la qual s'ha conservat l'aljub.

En l'àmbit espanyol, el primer pessebre que consta documentat es va muntar allà per l'any 1300 a la catedral de Barcelona. Al llarg del segle XVI, amb la Contrareforma, es produïx un gran impuls en la realització i el muntatge de naixements en l'Europa catòlica, que arriba al seu zenit al sud d'Itàlia durant el barroc. El monarca espanyol Carles III va donar un gran auge a l'exhibició de composicions betlemístiques fora de l'àmbit estrictament eclesiàstic, tant al mateix Palau Reial com a les residències nobles de la cort madrilenya, popularitzant-se en totes les llars a partir del començament del segle XIX.

Van ser els espanyols, durant la colonització d'Amèrica, els que van portar al Nou Continent el costum del naixement, que manté en aquelles terres una gran vitalitat, amb peculiaritats pròpies de l'artesania indígena.

Hui en dia, Espanya conserva viva, amb gran intensitat, la tradició de muntar betlems durant el Nadal, tant en llocs públics com en domicilis privats.

ACCÉS GRATUÏT

 

Ubicación: 
Calle
Sant Agustí
3
03002
Horario: 

Hivern

  • De dimarts a divendres de 10 a 13.45 h. i de 17.15 a 19.45 h.
  • Dissabtes, diumenges, dilluns i festius tancat
  • El Museu de Betlems romandrà tancat del 12 de gener al 15 de febrer de 2023

Estiu:

  • Juliol i de l'1 al 30 de setembre de dimarts a divendres de 10.30 a 13.45 h. i de 17.45 a 19.45 hores
  • Agost tancat
  • Dissabtes, diumenges i dilluns tancat
Contacto: 
Telèfon: 
965202232
Más información: 

El Betlemisme a Alacant

Pel que fa a la ciutat d'Alacant, el Betlemisme compta amb una sòlida tradició lligada al bon fer d'un gran nombre d'artistes que treballen de forma totalment artesanal. El 1959, va ser creada l'Associació de Betlemistes d'Alacant, la primera del seu gènere declarada pel Ministeri de l'Interior, el 1997, ENTITAT D'INTERÉS PÚBLIC.

La capital alacantina té també el seu xicotet monument al·legòric al Betlemisme al passeig central de l'avinguda d'Óscar Esplá, al costat de la plaça de l'Estrela, realitzant la seua associació el betlem monumental amb quatre escenes que instal·la l'Excm. Ajuntament.

Amb els fons rebuts des de distintes parts del món al llarg de dècades i les obres pròpies dels membres de l'Associació de Betlemistes d'Alacant, es va crear el Museu de Betlems, davall la tutela de l'Excm. Ajuntament de la ciutat a la regidoria de Cultura del qual figura adscrit.

Ubicat en una casa tradicional del nucli antic, construïda en la primera mitat del segle XIX, este Museu de Betlems ens dóna una idea global del que representa el quefer betlemista a Espanya i al món, de la mà d'artistes de primer orde i anònims artesans.

Al costat esquerre de l'entrada i al fons del recinte, podem contemplar dos sèries de diorames realitzats per mestres betlemistes alacantins. Val la pena fixar-se en els detalls de les figures, les vestimentes, els objectes de decoració de les estances, els elements paisatgístics i la il·luminació de les escenes reproduïdes de l'Antic i el Nou Testament, que es renoven periòdicament per a així poder descobrir facetes diferents que animen a repetir la visita.

D'Espanya, destaquem peces exclusives fetes per figurinistes de primer orde com el madrileny José Luis Mayo Lebrija o el barceloní Martín Castells Martí, i també, mostres d'artistes de València, Salamanca, Múrcia i Jerez de la Frontera.

Trobarem exemples betlemistes de València (Lladró), Salamanca (Artesania Orejudo) i Jerez de la Frontera (Pedro Ramírez Pazos) i també, un naixement mallorquí.

Àmpliament està representada l'escola de Múrcia, amb figures senzilles d'artesania popular anomenades de “terrisseria” i conjunts elaborats per destacats mestres com Rogelio Pérez Garre, José Cuenca Valverde, Manuel Nicolás Almansa, els germans Griñán de Puente Tocinos o els tallers Ortigas. També s'hi exhibix un curiós betlem del s. XIX fet amb escòria de vidre i figures populars murcianes.

El ja esmentat Mayo Lebrija, de Leganés (Madrid), mostra dos destacats conjunts de figures, corresponent un al Gran Betlem Popular Alacantí realitzat el 1998 segons la tècnica del segle XVIII, amb argila i abillaments de tela, metall i cuiro les figures del qual van ser vestides per diferents mans costureres que han copiat vestits antics i tradicionals alacantins, i també, vestimentes d'època. L'altre és un betlem exclusiu que fera el 1990 amb motiu del V Centenari de la concessió pel rei Ferran el Catòlic del títol de Ciutat d'Alacant.

Decorant algunes parets del museu, es poden contemplar originals quadres en relleu. També destaquem un naixement tallat sobre un tronc de garrofera, obra de Mengual; dos escenes el contingut de les quals resulta curiós: Nit de Reis i el Taller del Betlemista; un betlem panoràmic “Epifania a Altea” la llum mutant del qual s’assembla a l'alba i posterior fosquejar en esta bella localitat alacantina; i finalment un gran betlem de grandària natural l'autor del qual és Pedro Hurtado Carreres.

Pel que fa a les mostres de caràcter internacional, exposa el museu eloqüents exemples de naixements de diversos continents. Europeus, en trobem d'Alemanya, França (Provença), Itàlia (Murano), Polònia i Portugal. Asiàtics, de Xina (Macao), Israel i el Japó. Àfrica està representada amb artesania en fusta d'Alto Volta. I d'Amèrica, hi trobem figures, conjunts i originals molinets plens de colorit i enginy procedent de Bolívia, Canadà, Mèxic i Perú.

El Museu de Betlems d'Alacant és un reducte entranyable que trasllada l'adult a la seua infància i recrea el xiquet que contempla extasiat figures i paisatges nadalencs darrere de la bellesa dels quals hi ha moltes hores de treball artesanal, sovint desinteressat, d'artistes que modelen amb cura, gust i detall amb l’objectiu de retre homenatge alhora que perpetuar el Naixement de Jesús.

Breu Història del Betlemisme

Es té notícia que va ser Sant Francesc d'Assís qui, durant la Nit de Nadal de 1223, va impulsar una primera representació de la Nativitat de Jesús en una gruta de la localitat de Greccio, amb personatges i animals vius, per la qual cosa es considera este sant el patró dels betlemistes. Amb posterioritat, seria Santa Clara qui difonguera este costum pels convents franciscans d'Itàlia. El testimoni més antic que es coneix de la realització d'un betlem amb figures data de 1252, instal·lat al monestir alemany de Füssen (Baviera).

Informació complementària