Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
L'equip de Govern presentarà al pròxim Ple una proposta per a impulsar mesures preventives i formatives des de l'Ajuntament
L'Ajuntament d'Alacant crearà una taula per a impulsar mesures de prevenció i sensibilització contra la Mutilació Genital Femenina (MGF) o ablació en la ciutat d'Alacant. A dia d'hui, només en la província d'Alacant al voltant d'1.850 dones i xiquetes --procedents de països subsaharians en els quals persisteix aquesta pràctica-- es troben en situació de risc.
Les regidores d'Igualtat i Educació, María José Espuch, de Sanitat, Sonia Tirado i d'Acció Social i Cooperació, Julia Angulo, han mantingut aquesta setmana una primera reunió per a conèixer les iniciatives del col·lectiu Drets Dona i Salut (Demusa) en matèria de prevenció contra l'ablació.
D'acord amb les dades arreplegades per l'ONG Wassu Gàmbia Kafo i el Departament d'Antropologia Social i Ciultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Espanya viuen al voltant de 58.200 dones mutilades i unes 24.000 xiquetes menors de 14 anys estan en perill de patir ablació.
A la Comunitat Valenciana, s'estima que resideixen unes 4.500 dones en situació de risc, de les quals 1.333 són menors de 14 anys. En la província d'Alacant, el nombre de dones en perill ascendeix a 1.850 en la província d'Alacant, 450 d'elles menors de 14 anys.
Les regidores han recordat que aquesta pràctica constitueix un atemptat contra els drets humans i un acte de violència contra les dones que jerarquitza i perpètua les relacions en clau de desigualtat i que nega el dret a la integritat física, per la qual cosa han remarcat que "cap tipus de relativisme cultural i respecte cultural pot justificar-la".
Després d'aquesta primera presa de contacte, les edils han coincidit en la necessitat de treballar des del Consistori per a donar formació especialitzada al personal dels centres socials que treballa amb la població immigrant afectada per aquesta pràctica, i per a conscienciar a la societat alacantina en general en el camp de la prevenció.
En l'actualitat, la Comunitat Valenciana manca d'un Protocol d'acció soci-sanitària en l'atenció, prevenció i seguiment dels casos consumats i de risc de MGF, per la qual cosa es fa necessari elaborar un marc de procediments en aquest sentit, així com treballar en la difusió d'informació i de formació en el camp de la prevenció per a la població en general.
Un Protocol contra l'ablació permetria crear una metodologia d'intervenció per a prevenir la MGF, determinar el procediment a seguir en casos consumats, crear mecanismes de coordinació interdisciplinària --amb els Serveis Sanitaris, Treball Social i Educació-- per al seu abordatge i prevenció, i establir mecanismes de seguiment i avaluació.
Les edils també han considerat precís que l'Administració i les ONGs que ja treballen en l'atenció a la població afectada establisquen mecanismes de coordinació per a avançar conjuntament en la sensibilització enfront d'aquesta pràctica.
Per a açò, les edils de l'equip de Govern s'emplacen a una pròxima reunió de coordinació en el mes de setembre que comptarà amb la presència també de la regidora d'Immigració Gloria Vara. Aquests treballs estaran encaminats a conformar una Taula de treball a la qual es convidarà a participar a representants d'ONGs especialitzades en aquest camp en la ciutat d'Alacant.
Així mateix, l'equip de Govern elevarà una proposta al pròxim Ple del mes de setembre, per a concretar el compromís municipal amb la prevenció de MGF.