Se situa en el centre històric de la ciutat, enfront de la monumental basílica de Santa María. És un imponent edifici de nova planta que ocupa una poma i integra el sobri volum de la Casa de l'Assegurada, el més antic edifici civil de la ciutat construït en 1685 com a depòsit de blat, i un exemple destacat del barroc valencià.
El MACA és un dels equipaments culturals més importants de la ciutat, propietat de l'Ajuntament d'Alacant, si bé el projecte de rehabilitació i construcció del nou edifici ha sigut finançat per la Generalitat Valenciana. Construït segons el projecte de l'Estudi d'Arquitectura Sancho-Madridejos, té 4680 m² de superfície total i es disposa en quatre plantes sobre rasant i dos soterranis. Compta amb una sala d'exposicions temporals i quatre sales per a l'exposició de les col·leccions permanents així com espais per a la biblioteca, la didàctica, sala d'actes, reserves, magatzems, tallers, seguretat, administració, etc… Amplis espais inundats de llum on s'exposen les variades i riques col·leccions d'art contemporani del museu atès un programa museogràfic molt rigorós en el qual la conservació i la didàctica resulten prioritàries.
Col·leccions
El MACA compta amb uns variats fons que, estructurats en tres col·leccions (Col·lecció Art Segle XX, Col·lecció Juana Francés i Col·lecció Eusebio Sempere), recorren els principals corrents de l'art del segle XX, representades pels seus més genuïns protagonistes. Fons que abasten peces com a pintures, escultures, dibuixos, obra gràfica, serigrafies, litografies, gravats i obres mixtes adossades. No totes les obres es troben exposades. Encara que es tracta d'una exposició permanent, part dels seus fons ha de renovar-se per raons de conservació, la qual cosa conforma una exposició sempre canviant.
La Col·lecció Fundació Mediterrani està composta per 212 obres d'art. Abasta un arc cronològic que recorre des de la transició democràtica fins als nostres dies, i inclou pintura, escultura, fotografia, vídeo, instal·lacions, tècniques digitals…, atenent totes les tendències plàstiques i desenvolupant un enfocament multidisciplinari que contempla totes les manifestacions artístiques. La Col·lecció va ser depositada en el MACA per un període inicial de cinc anys, gràcies al Conveni de col·laboració signat entre l'Ajuntament d'Alacant i Fundació Mediterrani el 15 de desembre de 2011.
La Col·lecció Mediterrani va ser dissenyada per a convertir-se en referent de l'art espanyol de les últimes dècades i així recorre l'obra de 126 artistes representats, els noms més imprescindibles del panorama artístic contemporani. Fruit d'una profunda reflexió, la Col·lecció posa de manifest la riquesa d'un període artístic a Espanya, el que correspon als últims 40 anys, tan generós, carregat d'il·lusió, d'energia, de desencantament, de malbaratament i d'ingenuïtat… però també de reflexió, de denúncia, de compromís, d'aventura… L'elecció de cada artista i de cada obra en aquest conjunt demostra un gran coneixement de la realitat artística i la converteix en indispensable.
Horario de Fogeres. Del 19 al 21 obert de 10:00 a 13:30 i de 16:30 a 20:00, els dies 22 i 23 obert de 10:00 a 13:30 i 24 tancat
Horari general
- De dimarts a dissabtes: de 10 h a 20 h.
- Diumenges i festius: de 10 h a 14 h.
- Tancat dilluns.
- El Museu estarà tancat els dies 24 , 25 y 31 de desembre, 1 y 6 de gener, 1 de maig y les festivitats local de Santa Faç y Sant Joan.
- El 1 de novembre, 19 de març el Dijous Sant i el Divendres Sant el museu esatrà obert en horari festiu.
Horari d'estiu:
- De dimarts a divendres d'11 a 20 hores ininterrompudament.
- Dissabtes fins al 15 de setembre: d'11 a 17 hores.
- Diumenges i festius de 10 a 14 hores.
Dilluns tancat.
Entrada lliure
VISITES GUIADES
El MACA proposa un servei de visites dinamitzades, acompanyades d'un taller (actualment No disponible amb motiu de la COVID19), per a grups escolars i d'educació social tant a les col·leccions permanents com a l'exposició temporal.
Les visites s'adapten al nivell de cada grup i estan dirigides a:
• Grups escolars (infantil, primària, secundària, batxiller i formació professional)
• Grups amb necessitats especials
• Grups universitaris
La duració de la visita és d'1 h.
Els grups han de ser màxim de20 persones. Una vegada en el museu es dividirà en grups de 10 persones.
Els dies de visita són de dimarts a divendres.
Els horaris són:
• Matins de 10 a 13 h. (de dimarts a divendres).
• Vesprades: de 15 a 17 h. (de dimarts a dijous).
Visites guiades en cap de setmana
El MACA ofereix una visita dinamitzada per a tots els públics a l'exposició temporal i a la Col·lecció Art Segle XX, quan no hi haja mostra temporal.
Calendari: de setembre a juliol.
Horaris: Dissabte a les 17 h.
Domingo a les 12 h.
A causa de les limitacions de l'aforament és necessària incripción prèvia.
Tota la info ACÍ
ENTRADA LLIURE
Fons del Museu d'Art Contemporani d'Alacant
La Col·lecció Art Segle XX
La Col·lecció Art Segle XX, donada per Eusebio Sempere a la ciutat d'Alacant, el 1978, és el pilar bàsic d'este nou Museu d'Art Contemporani. Està composta per 177 obres, entre pintures, escultures i obra gràfica de 117 artistes, comprenent un arc temporal de quasi 70 anys, des dels anys vint fins als primers huitanta, i reunint una llarga nòmina molt triada de grans artistes del segle XX. Atresora autèntiques peces mestres, sobretot, en la representació dels moviments i els noms principals de l'art espanyol, i és ací on assolix les seues més altes cimes. Amb vocació d'internacionalitat, la Col·lecció manifesta eficaçment la sensibilitat estètica del seu creador, un gust personal exquisit i, sobretot, la seua visió de futur.
En esta selecció de peces, realment esplèndida, estan representats alguns dels més importants creadors del nostre segle: Picasso, Braque, Julio González, Juan Gris, Gargallo, Delaunay, Arp, Cocteau, Chagall, Giacometti, Miró, Dalí, Max Ernst, Calder, Bacon, Matta, Fautrier, Clavé, Tàpies, Chillida, Millares, Saura, Vasarely, Agam, Soto, Rosenquist, Oldenburg, Rauschenberg, Adami, Dine... entre d'altres. Però és en l'àmbit propi de l'art espanyol del segle XX, on trobem les millors obres de la Col·lecció i una més extensa relació de tendències, moviments i grups significatius de l'art d'avantguarda al nostre país, amb obres d'Alberto Sánchez, Ferrant, Palazuelo, Guerrero, Viola, Feito, Rivera, Canogar, Juana Francés, Pablo Serrano, Alfaro, Guinovart, Ràfols Casamada, Hernández Pijuán, Farreras, Manrique, Mompó, Torner, Rueda, Zóbel, Lucio Muñoz, Equipo Crónica, Julio López Hernández o Genovés, entre d'altres.
Col·lecció Eusebio Sempere
La Col·lecció Municipal Eusebio Sempere està constituïda per les obres de l'artista alacantí que l'Ajuntament d'Alacant ha adquirit des del 1996 fins a hui. Són 101 peces entre dibuixos, pintures, escultures i obra gràfica. Cronològicament, este conjunt d'obres comprén un període molt extens de la producció de Sempere: des dels primers anys 40 (dibuixos i olis), passant després per les primeres obres modernes que l'artista va realitzar a París, en els anys 50 (una àmplia selecció d'aquarel·les i guaixos), seguint amb les pintures sobre taula dels anys 60, tan característiques de la seua producció, i escultures en ferro i acer cromat, típiques del seu treball dels 70. També inclou una important selecció de serigrafies i litografies, d'allò més singular de la seua obra gràfica. Es tracta d'una col·lecció que recorre l'evolució creativa d'una de les personalitats més interessants del panorama artístic espanyol de la segona mitat del segle XX. És, a més, un autèntic homenatge a Sempere, protagonista d'un dels actes més generosos amb la ciutat d'Alacant: la donació de la seua col·lecció d'art… tota una vida.
Col·lecció Juana Francés
La Col·lecció Juana Francés de l'Ajuntament d'Alacant és resultat del Llegat Testamentari de l'artista nascuda a Alacant. Ella mateixa va voler que, a la seua mort, el total de la seua obra fóra dividida en quatre parts destinades a quatre ciutats espanyoles: Saragossa, Madrid, València i Alacant, sempre que hi haguera un Museu d'Art Contemporani. La col·lecció està composta per 134 peces. Cronològicament, les obres comprenen un període creatiu que va des de les primeres obres figuratives de 1950/55 fins a 1990. Este conjunt de peces de Juana Francés és interessant i representatiu, ja que a través d'ell se seguix pràcticament tota l'evolució de l'artista; des dels treballs inicials de formació, a començament dels anys cinquanta, fins a les seues més genuïnes obres posteriors, exponents del seu peculiar estil, gestual, matèric i conceptual. I també inclou nombrosos esbossos, proves de tirades d'obra gràfica i exemplars numerats i sense numerar.
Espais del Museu d'Art Contemporani d'Alacant
El Museu d'Art Contemporani d'Alacant alberga els espais i els servicis fonamentals propis d'una infraestructura cultural d'este tipus.
L'espai destinat a l'exhibició permanent de les col·leccions (1.200 m2) està dividit en un àmbit expositiu propi i diferenciat per a tota la Col·lecció Art Segle XX, en una única planta; per a la col·lecció municipal d'obres d'Eusebio Sempere, i per a la Col·lecció Municipal Juana Francés. Entorn d'estes col·leccions s'articulen servicis fonamentals: magatzems de seguretat i de trànsit (300 m2), tallers de muntatge i restauració, conservació i investigació, arxiu, biblioteca i centre de documentació (170 m2) i administració.
El públic trobarà una àrea de recepció del visitant, on s'allotgen els servicis de seguretat, guarda-roba, punts d'informació, sala d'audiovisuals, botiga i llibreria especialitzada, i espais per a desenvolupar la programació didàctica per a escolars, universitaris i famílies. També disposarà d'instal·lacions per a una sèrie d'activitats complementàries: exposicions temporals (300 m2), auditori d'usos múltiples (216 m2), llocs on desenvolupar seminaris, conferències, concerts, biennals, simposis, projeccions, tallers de creativitat... i totes aquelles activitats culturals que pogueren tindre cabuda en el context cultural de la ciutat.
El MACA es dotarà d'un programa cultural complementari que girarà fonamentalment entorn de l'art i la cultura del segle XX i, en general, Ia aventura de l'art contemporani.