Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
El regidor de Cultura, Daniel Simón, avança que desitja atraure a les Cigarreras la filosofia i objectius de la Factoria Cultural que Rosina Gómez dirigeix en Matadero - Madrid
Alacant, 28 d'abril de 2016.- “Deixem que l'artista ens trasllade les seues idees i les compartisca amb els tecnòlegs. El que vol potenciar la Unió Europea és la interacció entre art, ciència i tecnologia”. Aquesta ha sigut una de les propostes enunciades per Rosina Gómez Baeza en la conferència presentada pel regidor Daniel Simón, que ha tingut lloc en el centre cultural Les Cigarreras.
Rosina Gómez Baeza, Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts i amb la distinció a l'Excel·lència Europea de la UE, presideix Factoria Cultural Matadero - Madrid, un centre dinamitzador que aposta per la creació i la cultura contemporània amb un model a favor de la sostenibilitat de la indústria cultural. Aquest focus estimula la col·laboració d'entitats públiques i privades i ofereix als emprenedors un programa per al desenvolupament dels seus projectes, a través de formació personalitzada, assessorament i el seguiment de la seua evolució.
Aquest nou viver d'indústries creatives és un espai al que mira el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Daniel Simón, per a implantar la seua filosofia i objectius en les Cigarreras.
En les primeres paraules de la seua intervenció en la Caixa Negra de Cigarreras, Gómez Baeza ha assenyalat que “ací es veu il·lusió i ganes de fer, la qual cosa és important”. I és que per a programadora “a Espanya havíem perdut la iniciativa en el món de la cultura i de l'empresa, i açò era greu”.
Daniel Simón ha traçat la personalitat de la gestora cultural, de la qual ha explicat que segueix la seua trajectòria, des que contactara amb ella amb motiu de la creació del lloc web del Museu de la Universitat d'Alacant, a propòsit de la seua experiència amb la web de la Fira Internacional d'Art Contemporani ARC Madrid, de la qual llavors era directora. “Amb Rosina Gómez sent que aprenc” ha dit el regidor.
Gómez Baeza ha dividit la seua ponència en cinc capítols, que ha donat començament amb un treball “molt bé fet de la UE”: crear creixent. En el segon ha abordat la forma d'avaluar els beneficis que rep la ciutat o el país per l'aportació del talent i de l'economia creativa en la qual està immersa la producció artística contemporània. En la tercera part, va traslladar als assistents la jornada de col·laboració – 2 juny de 2015- promoguda pel Ministeri de Cultura i Factoria Cultural amb els gerents de la xarxa de vivers culturals per a l'establiment de xarxes, que és una de les pretensions de la UE, segons la gestora. “La memòria dels quatre anys que jo vaig dirigir La Laboral”, va donar forma a la quarta part de la intervenció. La Laboral és el Centre d'Art i Creació Industrial d'Astúries, “del que em vaig anar en 2011; en la presentació incloc imatges d'exposicions molt treballades, amb molta recerca sobre cultura digital (art sonor, videoarte...) especialitats que no és habitual que es valoren, quan és un mitjà d'avui”, va especificar Gómez Baeza.
La ponent va acabar la seua presentació amb un dossier corresponent a 2015 al·lusiu a Factoria Cultural de l'esmentat complex madrileny. Gómez Baeza va explicar que un de les finalitats que li anima a seguir treballant a favor de la indústria cultural és l'efecte beneficiós que produeix en la creació d'ocupació. “Tenim la necessitat de contribuir a disminuir aqueixes xifres amb més de 4,5 milions d'aturats a Espanya. Uns altres de les seues finalitats és “lluitar contra la feblesa del sector creatiu - segons va afirmar - lluitar per alguna cosa com que els artistes cobren”.
En la imatge, el regidor presenta a la gestora cultural en l'inici de l'acte