Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
Espuch valora molt positivament l'elecció d'Alacant per al llançament de la campanya conjunta amb la Conselleria d'Igualtat pel 25
Alacant, dimarts 22 de novembre de 2016.- La regidora d'Igualtat, María José Espuch, ha valorat molt positivament la presentació, hui en l'Ajuntament d'Alacant, de la campanya institucional conjunta de la Generalitat Valenciana contra la Violència de Gènere #UnHomedeVeritat, a la qual l'Ajuntament d'Alacant, a través de la Regidoria d'Igualtat, s'ha sumat per a optimitzar recursos i arribar a la societat un missatge únic i amb més força.
En la roda de premsa oferida aquest dimarts en l'Ajuntament d'Alacant, Espuch ha agraït a la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, i a la directora general de l'Institut de les Dones i per la Igualtat, María Such, que enguany hagen triat Alacant per a presentar aquesta campanya per a tota la Comunitat Valenciana.
L'edil ha subratllat que la lluita contra la violència de gènere es lliura dia a dia amb petites accions, treballant per a millorar l'atenció a les víctimes per a millorar la coordinació entre les diferents instàncies amb competències en el tema, i "especialment treballant en els centres educatius per a canviar realment l'actual societat patriarcal en la qual vivim", ha assenyalat.
Espuch ha coincidit amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, en què les polítiques per a lluitar contra la violència de gènere han de tenir el doble vessant de protegir a les dones víctimes i posar en valor a les supervivents, al mateix temps que han de posar el focus a destacar les actituds dels quals són homes de debò que lluiten contra la violència de gènere en contra dels quals l'executen.
Una altra en la seua intervenció, ha apostat per lliurar una batalla per les víctimes i contra els agressors. "Hem de deconstruir la imatge que consagra que com més mascle més home" perquè, al seu judici, "els que són homes de debò són els que no toleren cap tipus de violència".
La campanya, que per primera vegada s'ha fet de forma coordinada entre la Generalitat, ajuntaments, Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Diputació de València, està protagonitzada per tres homes coneguts: el futbolista José Luis Gayá, l'actor Álex Gadea, el cantant José Manuel Casañ i dos personatges anònims, José Carlos Alonso, taxista, i Josué Navarro, mediador social i integrant de l'associació gitana Maranatha.
Tots ells defensen, a través de cartells, vídeos i tascons de radi, la igualtat entre homes i dones com una forma d'acabar amb la violència sobre les dones i sobre la base del 'hastag' "Un Home de debò", que és el que "no compra dones", el que "denuncia qualsevol forma de masclisme", "comparteix decisions amb la seua parella", "respecta la seua intimitat" o vol "una dona completa i no un complement".
La vicepresidenta ha explicat que l'objectiu d'aquesta idea és centrar-se "en la part de la societat que té assignada el rol on es pot agredir, però també es pot triar", i ha insistit en la necessitat que aquesta elecció es produïsca com més prompte millor, tenint en compte que 1 de cada 3 joves considera acceptable o inevitable el control sobre les seues parelles en temes com els horaris o la relació amb els seus familiars o amics.
"Dades com aquests ens reafirmen en la necessitat de posar en valor a aqueixos homes, que són cada dia més, i que són els homes necessaris en una societat justa. Homes de debò", ha destacat Oltra, qui ha incidit que aquesta campanya no pretén "restar protagonisme a la dona víctima o a la supervivent de les violències masclistes, la qual cosa fem és posar el focus en els responsables, en els causants directes i en els indirectes, perquè deixen de posar-se de perfil".
En aquest sentit, ha ressaltat que durant molt temps s'ha estat "carregant sobre les esquenes de les dones, i especialment sobre les de les víctimes tot el pes de la lluita", i així les campanyes s'han dirigit any rere any a conscienciar-les sobre la necessitat que denuncien al seu agressor.
Les dades, ha afirmat, evidencien que aquest missatge ha calat en les dones, i així en el primer semestre de 2016, 5.545 dones es van enfrontar al seu agressor i ho van denunciar, però lamentablement no ocorre el mateix amb l'entorn proper a aquestes dones, que en el que va d'any no han denunciat més que en 113 ocasiones situacions de violència masclista.
Oltra ha incidit en la necessitat que "la societat sencera s'enfronte als agressors, perquè ja no tenen excuses, perquè ja no tenen suport, perquè anem a per ells" i ha volgut agrair la valentia dels homes que protagonitzen la campanya per prestar la seua imatge "per a despertar consciències, i per a posar en evidència que moltes situacions i actituds considerades acceptables d'una banda de la societat no ho són".
ACTUACIONS A ALACANT
Espuch s'ha referit a la labor empresa per la Regidoria d'Igualtat des de la seua posada en marxa, fa poc més d'un any, amb l'organització tallers de sensibilització dirigits a l'alumnat de l'ESO, en el qual han participat ja un miler de joves, ha estès aquesta iniciativa a les escoles infantils i preveu ampliar-ho també als centres de Primària el pròxim curs.
Així mateix, entre altres actuacions, Igualtat ha reorganitzat el servei jurídic d'atenció a les víctimes, dotant-ho de personal especialitzat i amb experiència en violència de gènere, i ha programat tallers de prevenció de violència de gènere en centres socioeducativos de la xarxa municipal de centres socials i altres activitats en biblioteques municipals.
El mateix dia 25 de Novembre, a les 12:30 hores, se celebrarà un acte institucional en el Saló Blau de l'Ajuntament, presidit per l'alcalde d'Alacant Gabriel Echávarri, amb el qual l'actual equip de Govern mostrarà la seua especial sensibilitat davant aquest problema.
Tot seguit, a les 13:00 hores, es procedirà a la inauguració de l'exposició "Del morat al negre. Violència de gènere a través de la premsa gràfica alacantina 2004-2016", organitzada amb la col·laboració de la Universitat d'Alacant.
Aquesta mostra, que romandrà fins a l'11 de desembre en la Plaça de la Santíssima Faç, reuneix una selecció actualitzada de 32 imatges que arrepleguen la realitat de la violència de gènere en el seu grau més extrem, el dels assassinats masclistes, que acaben amb la vida d'al voltant de 70 dones a Espanya cada any.