L'Ajuntament obrirà un potent procés de participació per a elaborar un pla de ciutat

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Jornada de Planes de Ciutat

Jornada Planes de Ciudad

El vicealcalde d'Alacant i regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel Pavón, i segon tinent d'alcalde i regidor de Presidència, Natxo Bellido, han coincidit a subratllar hui la importància que Alacant compte amb un Pla de Ciutat que definisca "cap a on vol anar el nostre municipi", i han apostat per obrir un potent procés de participació ciutadana per a aconseguir un pla que siga sentit com a propi per una majoria social en aquesta ciutat.

Miguel Ángel Pavón i Natxo Bellido han intervingut hui en l'acte d'inauguració de la Jornada Planes de Ciutat, organitzada per la Regidoria de Coordinació de Projectes de l'Ajuntament d'Alacant, en el qual han participat destacats experts de tot el país en matèria d'estratègia de desenvolupament urbà sostenible integrat.

Els ponents convidats han sigut José María Pascual i Esteve, director d'Estratègies de Qualitat Urbana i Coordinador del moviment AERYC; Fernando Álvarez, cap de Servei de Planificació i Modernització de l'Ajuntament de Gijón; Eguzkiñe Saenz de Zaitegi, investigadora de la Divisió d'Estratègies d'Innovació en Tecnalia, i el gerent de la Fundació Kaleidos.xarxa, José Ramón Sobrón.

Aquest fòrum d'anàlisi i debat ha registrat un gran èxit d'assistència, superior a les 150 persones que han completat l'aforament del saló d'actes de l'Edifici Porta Ferrisa, entre autoritats, tècnics municipals i representants d'entitats socials, econòmiques i culturals de la ciutat.

Entre el públic, han estat presents el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, les regidores d'Acció Social i Participació Ciutadana, Julia Angulo, d'Educació i Igualtat, María José Espuch i d'Ocupació i Desenvolupament Local, Sonia Tirado, així com l'edil de Medi ambient Víctor Domínguez.

A més, han assistit a la Jornada els regidors José Ramón González i María Luisa Gayo, del Grup Municipal Popular, i Vicente Buades, de Ciutadans, el diputat provincial de Compromís, Lluís Pastor així com la diputada de Podem en les Corts Valencianes Llum Quiñonero.

Durant la inauguració, el vicealcalde d'Alacant ha ressaltat que "esta jornada constitueix un primer pas per a resoldre una assignatura pendent que té aquesta ciutat des de fa anys: tenir un model, una estratègia que marque el futur d'Alacant". Per açò, segons ha indicat, "l'objectiu hui és escoltar el que s'està fent en altres ciutats per a prendre bona nota d'açò de cara a posicionar-nos en la xarxa de ciutats del País Valencià, de la resta de l'Estat i d'Europa".

El procés que avui s'inicia --ha afegit-- "es va a entrecreuar amb altres procediments de cara a definir els documents que van a influir en el futur de la ciutat com el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), que igual que el Pla de Ciutat ha de definir-se des de la participació, des de la sostenibilitat i a més amb un caràcter el més integral possible". En aqueix sentit, ha apuntat, "és essencial coordinar els dos processos perquè s'alimente un de l'altre".

"LA CIUTAT DE PODEM I QUE VOLEM SER"

Natxo Bellido, per la seua banda, ha posat l'accent que el model de ciutat que isca d'aquest procés ha de ser "un pla de totes i tots". "No pot ser un pla ni d'uns regidors, ni d'aquest equip de govern ni fins i tot de la corporació municipal: perquè puga tenir vocació de permanència, d'estabilitat i per a tenir èxit, ha de ser un pla que faça que compartim uns mínims comuns denominadors a l'hora de planificar l'estratègia com a ciutat".

En aquesta línia, el regidor de Presidència també ha puntualitzat que aquesta necessitat "no parteix de zero", perquè, segons ha recordat, "s'han realitzat projectes i estudis que anem a utilitzar perquè ha de ser un pla de totes i tots".

Açò, --ha insistit-- implica a l'Ajuntament com a motor, però implica també a la societat civil i a la ciutadania. "Si en el procés que arranquem hui no som capaços de fer partícips a una majoria social en aquesta ciutat, tindrà poc sentit aquest pla perquè tindrà poca capacitat de ser realment determinant a l'hora d'imaginar el nostre futur, amb la qual cosa, més enllà de partidismes i de corporacions, ha de ser un pla que siga sentit com a propi per una majoria social en aquesta ciutat".

"Si haguérem de posar-li un petit eslògan a aquest pla de ciutat, diríem que ens agradaria que aquest pla de ciutat ens servira per a imaginar la ciutat que podem i que volem ser", ha assenyalat Bellido.

Així mateix, ha considerat que "aquest és el moment idoni per a iniciar el procés d'elaboració del Pla de Ciutat d'Alacant per als pròxims anys", i ha recordat que la pròpia Unió Europea exigeix que les administracions locals disposen d'aquest tipus d'estratègies integrals abans de concedir-los ajudes per al finançament de projectes.

PLANES "ENTRECREUATS"

Miguel Ángel Pavón també s'ha referit a l'elaboració del PGOU d'Alacant, per a remarcar que aquest procés ha d'anar entrecreuat al del Pla de Ciutat. En aquest punt, en un descans de les jornades, el també edil d'Urbanisme ha precisat que es va a iniciar en breu el procés d'elaboració del PGOU, a través de l'Oficina del Pla General.

"Mentre no arribe --en referència a l'aprovació de l'estructura de la Regidoria d'Urbanisme que permeta engegar l'oficina--, no podem esperar eternament, per la qual cosa donarem passos en matèria de participació, convocant reunions per a escoltar a la ciutadania en relació a un document essencial per a la ciutat", ha detallat Pavón.

El Pla General d'Ordenació Urbana, igual que el Pla de Ciutat ha de definir-se des de la participació, des de la sostenibilitat i a més amb un caràcter el més integral possible i, per tant, "és essencial coordinar els dos processos perquè s'alimente un de l'altre", ha conclòs.

Informació complementària