Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
Echávarri: "Si tanquem els ulls al passat, no podrem mirar el futur per a canviar".
L'Ajuntament d'Alacant ha celebrat aquest divendres, per primera vegada, un acte solemne per a commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust i Prevenció dels crims contra la Humanitat.
L'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, en la seua intervenció ha destacat la necessitat de treballar per a recuperar la memòria històrica, perquè "si tanquem els ulls al passat, no podrem mirar el futur per a canviar".
A l'acte, celebrat en el Saló Blau del Consistori, han assistit també el vicealcalde Miguel Ángel Pavón i el regidor de Presidència, Natxo Bellido, a més de la regidora de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, i membres de tota la corporació municipal.
Així mateix, per a aquesta ocasió el Consistori ha convidat a representants de les comunitats jueva i romaní a Alacant, dels cossos i forces de l'Estat, del cos consular, així com dels col·lectius Alacant Viu i de la Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica, Diversitat Alacant, i d'alumnat dels IES Verge del Remei, Jorge Juan i del CEIP Joaquín Sorolla.
L'edil María José Espuch, en nom de tot l'equip de Govern, ha traslladat el seu agraïment als presents, i ha mostrat la seua satisfacció per que l'Ajuntament d'Alacant va a institucionalitzar aquest acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust en pròxims anys.
"No hi ha paraules per a expressar l'horror que el règim nazi va sembrar durant la II Guerra Mundial, que va significar l'extermini de 6 milions de persones: dones, homes, xiquetes, xiquets, de la comunitat jueva, i també la persecució i assassinat de milions de gitanes, gitanos, homosexuals, persones discapacitades i membres de molts altres col·lectius".
"No hi ha paraules, però cal cercar-les, perquè no volem oblidar aqueix terrible episodi de la història d'Europa, perquè mai torne a repetir-se", ha assenyalat Espuch en la seua intervenció, en la qual a més ha subratllat que "el Consistori ha volgut explicar en aquest acte amb xiquets i xiquetes perquè són ells i elles els qui han de preservar la memòria del que va ocórrer, perquè no torne a repetir-se".
L'acte ha comptat amb la interpretació de músics del Conservatori professional de Música d'Alacant, la intervenció de l'alumnat dels centres educatius convidats, i del testimoniatge d'Armando Azubel, representant de la comunitat jueva a Alacant, i de Mitica Getu, del col·lectiu Romaní.
Un dels moments més sentits d'aquesta commemoració s'ha produït quan representants dels diferents col·lectius presents han procedit a l'encès d'una vela en senyal d'etern record a les víctimes de l'Holocaust.