ImpulsaCultura Projectapossibilitarà la professionalització del sector creatiu i cultural

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Emmarcat en l'estratègia EDUSI, el programa oferirà mentorización i assessorament individualitzat que permetrà passar de la idea inicial a la creació d'un negoci cultural

ImpulsAlacant Projecta

Alacant, divendres 15 de setembre de 2017.-L'Agència Local de Desenvolupament de l'Ajuntament d'Alacant ha presentat aquest divendres, en col·laboració amb les Regidories de Cultura i Coordinació de Projectes, el programa de mentorización i assessorament ImpulsaCultura Projecta, un cicle d'accions individualitzades que potenciarà la poasada en marxa de noves empreses en el sector de les indústries culturals i creatives de la ciutat.

Aquesta iniciativa, orientada a l'emprenedoria en àrees tan diverses com les arts, el món audiovisual, la publicitat, els videojocs o el turisme cultural, preveu la captació d'una trentena de projectes culturals dels quals, finalment, una dotzena passaran a la fase de mentorización i assessorament a través d'un equip d'experts. L'entitat Genion, especialitzada en la formació d'emprenedors, ha sigut l'encarregada de preparar aquest programa.

Sonia Tirado, regidora d'Ocupació i presidenta de l'Agència Local, ha enumerat en la roda de premsa realitzada al costat de Natxo Bellido, portaveu de govern i regidor de Coordinació de Projectes, i Daniel Simón, regidor de Cultura, alguns dels eixos temàtics que s'abordaran al llarg del programa.

Entre altres matèries, ImpulsaCultura Projecta s'ocuparà de la generació de plans de negoci, els requisits de propietat intel·lectual i drets d'autor, la redacció de projectes viables, les normes de fiscalitat i tributació, les alternatives de finançament, la planificació de la publicitat i el màrqueting i la generació de plans d'internacionalització.

ImpulsaCultura Projecta se celebrarà entre els mesos d'octubre i desembre en l'espai Camon del Centre Cultural Les Cigarreras, cedit per a aquesta fi per la Fundació Caja Mediterráneo. El programa té previst impartir un total de deu sessions d'assessorament de caràcter setmanal, a més d'un esdeveniment de clausura oDemo Day, on es donaran a conèixer tots els projectes que al llarg de les sessions de mentorización i assessorament s'hagen formalitzat com a empresa.

Cadascuna de les deu sessions inclourà una activitat de networking, amb la finalitat de fomentar l'intercanvi d'idees i les sinergies entre els participants, així com dues hores d'assessorament sobre aspectes relatius a la creació d'empreses i les peculiaritats del sector cultural. Així mateix, els responsables de cada projecte disposaran de deu hores d'atenció individual per a abordar amb els formadors qualsevol dubte sobre el seu futur negoci.

Igualment Tirado ha recordat que, a més de recolzar el desenvolupament dels dotze projectes seleccionats mitjançant la formació i l'assessorament, el programa també pretén facilitar el seu finançament. D'aquesta forma, les i els participants es prepararan per a presentar la seua idea de negoci a través de Verkami, la plataforma de micromecenazgo cultural líder a Espanya, que ja ha aconseguit recaptar més de 27 milions d'euros, finançant un total de 5.500 projectes des de 2010.

Les dades sobre les indústries culturals i creatives reflecteixen un sector de futur com a focus d'activitat econòmica i creació d'ocupació, per la qual cosa l'objectiu d'ImpulsaCultura Projecta és contribuir al seu creixement en la ciutat d'Alacant. En aquest sentit, la Comissió Europea xifra en un 4,2% l'aportació d'aquest sector a l'economia comunitària, on ja genera més de 7 milions de llocs de treball, el 3,3% del total.

La necessitat d'un programa d'aquest tipus a Alacant està avalada per l'estudi exclusiu presentat el passat mes de juny per l'Agència Local i l'Escola d'Organització Industrial (EOI) sobre l'estat del sector creatiu i cultural en la ciutat. En aquest document, ja es va advertir de "la necessitat de plans d'assessorament que faciliten, d'una banda, l'emprendimiento en l'àmbit de les empreses vinculades a la cultura i la creació artística, i per un altre, línies de treball que ajuden a la seua consolidació i creixement".

D'altra banda, tal com ha assenyalat l'edil Bellido, ImpulsaCultura Projecta és la primera acció que es durà a terme en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) que encapçala l'àrea municipal de Coordinació de Projectes. Aquest pla engloba un ampli paquet d'accions en matèria urbanística, social, cultural i econòmica en aquells barris situats entre els dos castells de la ciutat, amb una inversió total de 22 milions d'euros al llarg de cinc anys, gràcies al finançament dels fons europeus Feder.

Així mateix, l'edil de Cultura Daniel Simón ha lamentat que durant etapes anteriors la cultura ha sigut considerada únicament com una activitat d'oci i temps lliure i ha sigut maltractada, sense considerar el seu potencial com a font de creació d'ocupació. Per açò, en la seua opinió, el projecte d'ImpulsaCultura Projecta cobra especial importància, atès que potencia la profesionalizacion de les Indústries Culturals i Creatives en la ciutat d'Alacant.

El termini d'inscripció per a participar en el programa està obert fins al pròxim 28 de setembre. Les sol·licituds es realitzen a través del formulari habilitat en la web de l'Agència Local de Desenvolupament, concretament en al direcciónwww.impulsalicante.es/impulsacultura-projecta/. El dia 3 d'octubre es donaran a conèixer els dotze projectes finalment seleccionats.