Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
L'Ajuntament, la UA i Escola Valenciana organitzen la Plaça del Llibre, amb una completa oferta d'activitats per a la promoció i el gaudi de la lectura en valencià
Escola Valenciana, l'Ajuntament d’Alacant i la UA organitzen la Plaça del Llibre per promoure el gaudi de la lectura en valencià.
Escola Valenciana, l'Ajuntament d'Alacant i la Universitat d'Alacant –UA– han organitzat aquest divendres 18 i dissabte 19 de novembre la primera Plaça del Llibre d'Alacant, una iniciativa lúdica i cultural de promoció del llibre en valencià i del foment de la lectura per a totes les edats. La programació inclou representacions de teatre i música, jocs, contacontes, una exposició, presentacions i signatures de llibres.
El regidor de Presidència i responsable de l'Oficina Municipal de Promoció del Valencià, Natxo Bellido, ha presentat aquest dimecres la Plaça del Llibre al costat del sotsdirector de Llengües del Servei de Llengües i Cultures de la Universitat d'Alacant, Ferran Isabel; la secretària de la Cívica-Escola Valenciana, Begonya Cabrera; el representant de la Fundació pel Llibre i la Lectura (Full), Manuel Romero; el president del Gremi de Llibreters Independents dels Comarques d'Alacant, Josep Castanyeira, i la representant de l'Institut d'Estudis Catalans, Lliris Picó.
La representant d'Escola Valenciana, Begonya Cabrera, ha comentat que amb aquesta iniciativa «es promou la cultura en valencià a través d'una eina fonamental com és el llibre i, alhora, es fomenta la lectura gràcies a una programació variada i atractiva». Durant els dies 18 i 19 de novembre la Plaça de l'Ajuntament serà el centre d'un gran ventall d'activitats adreçades als centres educatius i obertes al públic en general. La programació inclou presentacions i signatures de llibres d'escriptores i escriptors com Isabel-ClaraSimó, Carles Cortés, Joan Benesiu, Enric Balaguer, Lliris Picó, Ximo Caturla, Joan Borja, Ximo Espinós i Silvestre Vilaplana.
Per la seua banda, Natxo Bellido, ha mostrat la seua satisfacció per la celebració d'aquesta fira en la Plaça de l'Ajuntament, una iniciativa que, segons ha apuntat, «torna a fer visible el valencià a Alacant i torna a fer normal allò que sempre hauria d'haver sigut normal». Aquesta iniciativa, en paraules de Bellido, té «un valor molt positiu: funciona com a element de dinamització del valencià, perquè la nostra llengua torne a ser absolutament visible, torne a ser llengua de cultura, útil, de comunicació i de normalitat a Alacant».
Ferran Isabel ha considerat un «autèntic luxe» i un «plaer» poder participar en l'organització d'aquesta fira del llibre, que permetrà «obrir la Plaça de l'Ajuntament a la Cultura, a través del llibre, el teatre, la música, els jocs, els contacontes.»
La primera Plaça del llibre coincidirà amb dues dates importants que cal commemorar: el 20 de novembre és el Dia dels Lletres Valencianes i també l'aprovació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), que va ser publicada el 23 de novembre de 1983.
La Plaça del Llibre ha comptat amb la col•laboració de la Fundació pel Llibre i la Lectura -FULL-, l'Associació de Llibreters Independents dels Comarques Alacantines,
l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l' IAC Juan Gil-Albert.
Programació
Divendres 18 novembre
Horari: de 10h. a 22h.
Matí. Activitats adreçades a centres educatius
Per a infantil i primària
A partir de les 10h. i durant tot el matí, jocs i activitats d'animació lectora (punts de llibre, racó dels contes, etc.).
11'30h. Presentació de la nova edició temàtica de les Rondalles de l'Alacantí i del Baix Vinalopó, de Joaquim G. Caturla:
L'estreleta d'or i altres rondalles fantàstiques. Joaquim G. Caturla. Ed. Tàndem-Bromera.
Les bacores del rei i altres rondalles de costums. Joaquim G. Caturla. Ed. Tàndem-Bromera.
Aquestes activitats es faran a la plaça de l'Ajuntament d'Alacant.
Per qüestions d'organització, es prega confirmació del nombre d'alumnes que hi assistiran per part de cada centre educatiu.
Per a secundària i batxillerat
11'30h. Trobada amb l'escriptor Silvestre Vilaplana, que ens parlarà del plaer de la lectura i del procés de creació de les seues obres.
L'assistència a aquesta activitat està limitada a la capacitat de la sala. Necessita reserva.
11'30h. Teatre. Joanot. Esclafit Teatre.
Sinopsi
Hivern de l'any 1464. El cavaller valencià Joanot Martorell ja té ventilat el seu llibre. Ha estat treballant-hi durant quatre anys, sense parar d'escriure. Hi ha estampat tots els seus anhels i dimonis. Fa fred, plou i té fam. És vell i pobre. Tot i que n'està ben orgullós, demà anirà a ca Mossén de Galba i empenyorarà el manuscrit per 100 reals si abans, aquesta nit, res li ho impedeix. Un cavaller viu lluitant i mor en la batalla, encara que les últimes lluites, les pitjors, sempre són amb un mateix.
L'assistència està limitada a la capacitat de la sala. Necessita reserva.
Aquestes dues activitats es faran simultàniament a la sala d'actes del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) i a la de l'Agència Local de Desenvolupament, espais municipals pròxims a la plaça de l'Ajuntament.
Reserves a:
lacivica.cat@gmail.com
lacivica@lacivica.cat
Tel. 607 93 05 65
Vesprada. Activitats per a tots els públics a la plaça de l'Ajuntament.
17h. Presentació del llibre 10 de 2 de Voluntariat pel Valencià.
18h. Actuació de Dani Miquel, música popular i cançons en valencià. Adreçada al públic infantil.
19'30h. L'escriptora Isabel-Clara Simó presentarà «El retorn dels llops marins», l'última novel·la de Carles Cortés.
21h. Representació de l'obra «La Marea», del grup de teatre de la Universitat d'Alacant.
Sinopsi
De guerres i de pobreses, de Síria i de Senegal: dues històries, dues famílies que en representen milers. Migracions que no deixen de ser un problema: el problema dels immigrants, el dels refugiats, el dels acollits i el dels que acullen, el de les xifres d'ofegats en pasteres, el de la incertesa, el de l'esperança i el dels silencis eixordadors i humits. «La Marea» es vesteix de l'origen i la destinació del viatge més difícil que mai ens hem atrevit a sentir: Europa com a objectiu, amb textos d'Angélica Liddell.
Síria i Senegal, el principi d'un tot de tinta, llàgrimes i suor col·lectius. Un toc d'atenció, un missatge en una botella que esperem que arribe a la platja adequada, abans que siga massa tard.
Dissabte 19 de novembre
Horari: de 10h. a 14h.
10h. Obertura
D'11'30 h. a 14h., presentacions i signatures de llibres de les escriptores i escriptors següents:
Isabel - Clara Simó
Carles Cortés
Joan Benesiu
Enric Balaguer
Lliris Picó
Ximo Caturla
Joan Borja
Ximo Espinós
12h. "La carabassa Tomassa. Contacontes i taller de manualitats", a càrrec de l'escriptora Mercè Climent i de l'autora del conte, Xaro Navarro.
Editorial: Lletra Impresa Edicions
Els dos dies de duració de la Plaça del Llibre, podreu visitar l'exposició:
"NOSALTRES, LES ESCRIPTORES. VALENCIANES EN EL TEMPS"
FULL, Fundació pel Llibre i la Lectura, ha organitzat aquesta exposició dins de les accions del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, amb la voluntat de dinamitzar la presència de les dones en la vida cultural i educativa. Recull els noms de les 450 valencianes que han escrit des de sor Isabel de Villena fins ara mateix.