Homenatge a les víctimes del primer intent de genocidi antigitano

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Descoberta una placa davant el calabós del castell de Santa Bàrbara on foren reclosos 261 xiquets i adults en l'episodi històric conoegut com a “Presó general de gitanos"

Imagen relacionada

El Regidor de Cultura, Daniel Simón, ha demanat perdó "mirant als ulls" per la col.laboració de l'Ajuntament en els fets i Natxo Bellido, de Presidència, defén "derrotar a eixe monstre que s'alimenta d'antigitanisme, violència de gènere i homofòbia".

Alacant. Divendres 29 de juliol de 2016. 

 Ajuntament d'Alacant, Associacions gitanes, direcció general d'Igualtat de la C.V. i l'Institut de Cultura Gitana -fundació del Ministeri de Cultura-, entre altres entitats, han fet vots hui per afavorir el procés de construcció social que acabe amb la discriminació als gitanos i es dirigisca cap a la seua integració i educació, amb els mateixos drets que la resta de la ciutadania. "Açò no acaba ací, passar a l'acció és ara el camí. No som víctimes, sino supervivents com a poble i com a part de la societat", ha declarat Israel Cortés Santiago, el regidor d'ètnia gitana que forma part de la Corporació alacantina. 

El regidor de Cultura, Daniel Simón, ha obert l'acte institucional recordant que l'Ajuntament va col.laborar en aquella pàgina històrica contra els gitanos. "Açò cal dir-ho davant els supervivents". Per això, "vull demanar perdó, mirant els ulls" als representants de les associacions gitanes. 

El descobriment d'una placa per a recordar el captiveri dels més de 260 xiquets i adults gitanos que van ser tancats al castell durant la Gran Batuda del segle XVIII ha sigut el colofó d'una sèrie d'actes impulsats per la federació FAGA i les regidories de Presidència i de Cultura per a que episodis foscos del passat siguen recordats i posats en valor. 

"Actes com el de hui mostren que no estem sols. I quan arribe la primavera sabrem qui ens va il.luminar durant l'hivern", ha dit Diego Fernàndez, director de l'Institut de Cultura Gitana.   
 

"Jo vull que ens respeten. Mai m'he sentit víctima, sino supervivent i guerrera i en eixa línia intente educar la meua família", ha manifestat Alexandrina Da Fonseca, presidenta d'Araquerando. 

Els nombrosos portaveus que han pres la paraula en l'acte s'han pronunciat a favor de la memòria històrica, de majors quotes d'educació i per acabar amb l'antigitanisme i la discriminació. "Sempre hem estat les ovelles negres i cal crear una imatge que es corresponga amb la realitat dels gitanos", ha apuntat Mítica Cretu, de l'associació Hai Promale. 

El regidor de Presidència, Natxo Bellido, ha tancat l'encontre animant a "derrotar eixe monstre que s'alimenta d'antigitanisme, violència de gènera i homofòbia". Ha desvetlat que va envermellir en conéixer els detalls de la Gran Batuda i que amb el reconeixement a les seues víctimes es contribueix a fer d'Alacant "una ciutat un poc millor".

A l'acte també han estat els regidors de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, la regidora d'Hisenda, Sofía Morales, el regidor de Medi Ambient, Víctor Domínguez, el de Recursos Humans, Carlos Giménez, i el de seguretat, Fernando Marcos, així com la senadora Asunción Sánchez Zaplana. 

A les imatges, diversos moments de l'acte al castell de Santa Bàrbara. 

Informació complementària
Galería de Imágenes: 
Placa en el castillo en recuerdo de las víctimas de la Gran Redada - S. XVIII-
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada