Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
Ajuntament, Teatre Principal, Institut Gil Albert i Fundació Biblioteca Virtual Cervantes s'alien per a engrandir a un altre de les fites quasi oblidades de la cultura alacantina
Alacant. Dimarts 8 de març de 2016.
El director teatral José Estruch va nàixer a Alacant en 1916, en el que hui és l'encreuament de la Rambla amb el carrer Major. El seu centenari serveix perquè diversos centres culturals de la ciutat s'unisquen per a reivindicar la seua figura com a mestre del teatre tant a Amèrica com a Espanya, com a renovador de l'escena i com a continuador del compromís d'experiències com la de la Barraca, de Lorca. Exiliat en 1939, va viure a Londres i a Uruguai, fins al seu retorn al nostre país en 1967.
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant, el Teatre Principal -propietat de l'Ajuntament i banc Sabadell-, l'Institut de Cultura Gil Albert, de la Diputació, i la Fundació de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes s'han unit per a l'organització d'esdeveniments amb els quals cridar l'atenció sobre la transcendència d'aquesta figura internacional del món teatral.
La presentació dels primers actes del centenari d'Estruch s'ha produït hui a càrrec del regidor Daniel Simón, del director del Gil Albert, José Ferrándiz, del director del Principal, Francesc Sanguino, i de Rafael González, directiu de la citada biblioteca virtual.
A partir d'ara, les temporades de Teatre del Principal començaran amb els Premis José Estruch, segons ha avançat Sanguino en compareixença de premsa. Els guardons es triaran de la temporada anterior: obra, autor, interpretació, adreça, trajectòria acadèmica, etc.
El regidor de Cultura, Daniel Simón, ha començat els tràmits amb el desig que una plaça de la ciutat siga batejada amb el nom d'Estruch, en el procés obert per a l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica en denominacions d'espais públics. El projecte, avançat per Simón, persegueix una plaça en algun dels barris, amb l'espai suficient per a albergar un escenari en el qual celebrar representacions i altres expressions de les arts escèniques.
El bust d'Estruch, així com el de l'escriptor teatral Carlos Arniches, entre uns altres, també podrien figurar en una galeria de personatges il·lustres que enaltiren el coliseu de la Plaça Ruperto Chapí, segons ha avançat Simón.
José Ferrándiz ha recordat que bona part dels actors teatrals espanyols, com Blanca Portillo o Joaquín Hinojosa, s'han format sota el professorat que va impartir Estruch en la Real Escola Superior d'Art Dramàtic. “El llegat d'Estruch està present a través de molts dels muntatges actuals”, ha destacat Ferrándiz. El Gil Albert se sumarà, a més, amb “l'edició d'una biografia d'aquest gran divulgador de la cultura espanyola a l'altre costat de l'Atlántico”.
Des de la Biblioteca Virtual es tractarà de posar en valor el llegat d'Estruch, que casualment es localitza a Torrevieja, en poder d'un amic, ja que el director teatral va morir sense fills.
El Principal ha acollit hui l'acte en el qual els quatre representants s'han unit per a recuperar a “un dels nostres alacantins oblidats”.
Premi Nacional de Teatre en 1990, Estruch va morir aqueix mateix any. A Madrid hi ha una associació amb el seu nom i també es va batejar com José Estruch l'aula de teatre clàssic de l'Escola d'Art Dramàtic de la capital.
Director d'influència notable, l'alacantí José Estruch és valorat, a més, per “transmetre el millor del nostre teatre a Amèrica, avalat per Margarita Xirgu”, segons ha recordat Rafael González.
Foto 1. Daniel Simón, Ferrándiz Lozano, Francesc Sanguino i Rafael González, en la presentació.