Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
Èxit de participació en la Jornada de Presentació de la nova normativa organitzada per l'ALDES al costat de la Conselleria de Responsabilitat Social
Alacant, dijous 20 d'abril de 2017.- L'Agència Local de Desenvolupament (ALDES), en col·laboració amb la Conselleria de Responsabilitat Social, han anticipat hui a empreses i entitats els detalls de la futura Llei de Foment de la Responsabilitat Social (RSC), una normativa "pionera i avantguardista"que marcarà el camí a seguir perquè Administració i empreses siguen socialment responsables i conceptes tals com la igualtat, les bones pràctiques i el desenvolupament sostenible s'integren en l'ADN del seu funcionament.
L'ALDES i la Conselleria de Responsabilitat Social han organitzat aquest matí una jornada en l'edifici Porta Ferrisa, seu de l'Agència Local, que entre els assistents ha comptat amb la presència del regidor de Presidència, Natxo Bellido, així com de les representants de les organitzacions sindicals CCOO i UGT a Alacant, Consuelo Navarro i Yaissel Sánchez, i nombrosos membres de diferents entitats i col·lectius empresarials.
La regidora d'Ocupació, Sonia Tirado, en la seua intervenció de benvinguda ha mostrat la seua satisfacció per l'alt interès que ha despertat aquesta jornada i ha remarcat el caràcter participatiu d'aquesta nova normativa, que a més, segons ha precisat, es "ha gestat i ha crescut al mateix temps que ha crescut el compromís de la societat amb la responsabilitat social".
Sonia Tirado ha recordat que tradicionalment el tema de la Responsabilitat Social no ha rebut tota l'atenció que es mereix des del món de l'empresa i des de les pròpies Administracions públiques i per açò, en l'actual mandat, els governs del canvi tant des de la Generalitat Valenciana com des de la pròpia Agència Local, s'han bolcat per a fomentar-la i implantar-la "no com una pràctica de màrqueting social, sinó com a motor de generació de riquesa, no solament econòmica sinó des de totes les perspectives".
"Per açò, i després de tants anys en els quals l'economia ha funcionat amb un perfil més depredador, entenem que es fa especialment important el desenvolupament i impuls de la Responsabilitat Social des dels àmbits de l'Administració i del món empresarial", ha indicat Sonia Tirado.
Per la seua banda, el director general de Responsabilitat Social Josep Ochoa ha desgranat els avanços que introdueix la nova normativa per a empreses, i organitzacions i institucions públiques i privades, amb un ampli conjunt de compromisos d'ordre econòmic, social i ambiental que representen un valor afegit i han de contribuir al progrés social i econòmic en el marc d'un desenvolupament sostenible.
En el cas de l'Administració pública valenciana, en la seua condició de prestadora de serveis públics, la futura llei de Foment de Responsabilitat Social planteja que pot usar de forma estratègica la contractació pública i exigir, en el marc de la legislació aplicable, clàusules en la contractació com a eina per a fomentar aquesta responsabilitat, i aconseguir una major transparència en la gestió com a mitjà de lluita contra la corrupció.
Així, segons ha comentat Ochoa, la nova llei de Responsablidad Social contemplarà, entre altres qüestions, la prohibició que l'administració valenciana contracte amb empreses que radiquen o operen en paradisos fiscals o que s'hagen vist culpables en casos de corrupció, i establirà clàusules socials i bones pràctiques.
Algunes d'aquestes clàusules són de caràcter social com el foment de l'ocupació de persones en situació o risc d'exclusió social; la inserció laboral de persones amb diversitat funcional; el foment de l'estabilitat en l'ocupació; la promoció de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, entre unes altres.
Al seu torn, s'inclouen requeriments ambientals com a eficiència energètica; l'ús de productes reutilitzables; l'ocupació d'energies renovables; o la minimització d'emissions o adequada gestió de residus.
Quant a les clàusules ètiques s'arrepleguen mesures adoptades relacionades amb codis de conducta; transparència i accés a la informació publica; lluita contra la corrupció o comerç just.
La Jornada organitzada aquest dijous a Alacant a més ha comptat amb una interessant taula redona entorn de la 'Aplicació de la legislació en matèria de Responsabilitat Social en empreses', de caràcter eminentment pràctic, que ha estat moderada per Irene Baix, professora de Dret de la Universitat d'Alacant.
En la taula han participat tres veus expertes en la matèria, com han sigut: Emma Verdú, advocada del despatx Cuatrecasas; Arturo Jiménez Rodríguez, soci director de desenvolupament territorial i responsabilitat social en Atama Estratègia Responsable; i Paula Dellaroza, responsable a la Comunitat Valenciana de l'Enginyeria Social Consultoria.