Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
Celebren este dissabte un acte solemne per a fer justícia amb la memòria històrica d'Alacant
L'Ajuntament d'Alacant, a través de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica que dirigeix l'edil María José Espuch, i la Generalitat Valenciana, realitzaran aquest dissabte 28 de maig un emotiu acte en record de les víctimes del Bombardeig del Mercat Central, amb el qual els governs del canvi local i autonòmic volen reconèixer, al més alt nivell i amb la major solemnitat, a els qui van donar la seua vida a Alacant per la defensa de les llibertats i de la democràcia.
L'acte arrancarà a les 12:00 h. del migdia en la Plaça 25 de Maig, al costat del Mercat Central, amb la participació de la vicepresident de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Política Inclusiva, Mónica Oltra, i de la consellera de Justícia, Governació i Reformes Democràtiques, Gabriela Bravo, així com de l'alcalde d'Alacant i de la pràctica totalitat dels membres de l'equip de Govern municipal, dels integrants de la Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica d'Alacant, i representants de la societat civil de la ciutat.
La regidora de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, ha posat de manifest que, entre tots els actes de terror perpetrats sobre la població civil durant la Guerra Civil, el bombardeig del Mercat Central d'Alacant ocorregut el 25 de maig de 1938 destaca per la seua especial crueltat.
L'edil ha recordat que aquesta massacre va acabar amb la vida de 393 persones, en la seua majoria dones i menors que es proveïen de fruites i verdures en la part posterior del mercat, en un acte deliberat contra la població de l'aviació feixista italiana, que donava suport al bàndol nacional des de la seua base en les illes Balears.
"Alacant no té un Guernica que recorde aquells dies d'horror, a pesar que les víctimes del mercat central quasi tripliquen les de la població basca, però el que causa vertadera tristesa és que Alacant no guarda pràcticament memòria d'allò", lamenta Espuch.
Per açò, la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l'Ajuntament d'Alacant --de nova creació en l'actual govern municipal del canvi--, té entre els seus objectius donar a conèixer i promoure els actes de commemoració en record de les víctimes d'aquell bombardeig.
"Molt pocs alacantins i alacantines coneixen aqueix episodi de la nostra història, malgrat la tenacitat i la perseverança amb que algunes associacions com la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica han intentat, any rere any, recaptar el suport de les institucions per a rendir públicament homenatge a les víctimes i recordar aquella massacre".
EL SO DEL BOMBARDEIG
En el transcurs de l'homenatge, al que també està convidada tota la ciutadania, es recordarà la història "tal com va ser", i per a açò es reproduirà, a través de la megafonia del propi Mercat Central, l'atronador so de les sirenes antiaèries i l'impacte de les bombes que durant el període bèl·lic van assolar Alacant, pel seu paper com a ciutat de rereguarda que va romandre fidel al legítim govern de la República.
Així mateix, en l'acte intervindran les autoritats locals i autonòmiques i un representant de la Comissió Cívica, que incidirà en el paper de l'esquadrilla italiana d'aviadors, i es realitzarà una ofrena de flors en record de les víctimes, que estarà amenitzada amb la música de la colla de dolçainers.
RECORDAR PER A "FER JUSTÍCIA"
Els constants bombardejos van portar a les autoritats municipals a habilitar refugis antiaeris per a protegir a la població durant la Guerra Civil, fins al punt que hui dia Alacant és una de les ciutats europees amb més construccions d'aquest tipus, amb prop d'un centenar de refugis identificats i inventariats, alguns d'ells en procés de rehabilitació per a ser visitats.
"La memòria de la guerra civil a Alacant es condensa hui en el record de la massacre del Mercat Central, com a reconeixement a unes persones l'únic delicte de les quals era tractar de sobreviure enmig de la duresa de la guerra", assenyala Espuch.
"Cal recordar, perquè fer memòria és fer justícia", ha afegit l'edil, qui ha remarcat que "no és recordar per a la revenja, l'odi o la confrontació, és fer memòria per a la restitució de la dignitat de les persones que van donar la seua vida en la nostra ciutat per la defensa de les llibertats i de la democràcia".