Ajuntament i Consell treballaran de la mà per la inclusió del col·lectiu gitano

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

La Generalitat celebra a Alacant el Dia Internacional del Poble Gitano

Dia del Poble Gitano

  L'Ajuntament d'Alacant ha obert les seues portes aquest 12 d'abril per a acollir un acte institucional pel Dia Internacional del Poble Gitano, organitzat per la Generalitat Valenciana, en el qual els governs del canvi en les administracions local i autonòmica han ressaltat la seua voluntat per treballar conjuntament de la mà de les entitats gitanes, en favor de la igualtat i la inclusió d'aquest col·lectiu.

   La cerimònia ha comptat amb la participació de la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui en la seua intervenció ha anunciat que la Generalitat incorporarà la història de la cultura gitana al curriculum escolar per a millorar el coneixement de la comunitat gitana, la qual cosa contribuirà a combatre els prejudicis i els estereotips.

   Referent a açò, la consellera d'Igualtat ha destacat que "combatre la desigualtat educativa implica trencar el cèrcol de la pobresa i l'exclusió, que són les causes que originen la desigualtat".

   En aquest sentit, Oltra també ha posat l'accent que" des del minut zero, aquest govern ha apostat per una societat inclusiva. La desigualtat és garantia d'una crisi social i d'una societat malalta, i la invisibilitat i els prejudicis, l'altra cara de la moneda de la desigualtat".

   Per la seua banda, el segon tinent d'alcalde i regidor de Presidència, Natxo Bellido, ha traslladat el seu agraïment a la Generalitat per celebrar aquest acte en la ciutat d'Alacant, i ha destacat la importància i valor polític d'aquesta decisió del govern del canvi. "Així ho reclamem i reivindiquem sempre des d'Alacant, en aquest país no tot ha de passar per la ciutat de València."
  
   Bellido en la seua intervenció ha apuntat que el camí cap a la igualtat "és un camí de llarg recorregut i sense dreceres". Segons ha afegit, "per a avançar per ell hem de treballar no solament per la recuperació de la memòria col·lectiva de tota la ciutat, sinó de les memòries en plural dels diferents col·lectius, com el del poble gitano".

   L'edil s'ha referit a més als diferents aspectes de la vida on les persones gitanes es veuen desfavorides, i ha apostat per treballar conjuntament per a atallar els problemes sectorials que afecten a aquest col·lectiu.

   "És com una gran carrera de fons en la qual hem de caminar de la mà, institucions i ciutadania, per a superar aqueix fantasma que sembla que no es veu, però que ens dóna molta por: el fantasma de l'antigitanismo".

"UNA MIRADA NETA"

   En l'acte han intervingut Juan David Santiago i Alexandrina Dóna Fonseca, --en nom de les entitats gitanes FAGA, Maranatha, Fundació Secretariat Gitano i Anatig--, els qui han coincidit a assenyalar la necessitat que la societat en el seu conjunt "s'acoste a la cultura gitana amb la mirada neta".

  "Hui tres administracions es donen la mà per a celebrar aquest dia en el sentit més ampli de la paraula, recordant, commemorant, reflexionant, construint, proposant, projectant i cooperant: benvinguts tots sempre que ho feu amb la mirada neta", ha indicat Juan David Santiago a l'inici de l'acte.

   Alexandrina Dóna Fonseca per la seua banda s'ha referit a les elevades taxes de fracàs escolar de l'alumnat gitano a la Comunitat Valenciana --el 90 per cent--, i ha lamentat que la major part de la població gitana es troba en situació d'exclusió social.

   Per a atendre i corregir aquests problemes, ha instat al Consell actual a escoltar la veu de les associacions gitanes en el disseny de les polítiques d'inclusió social.

   En l'acte també ha intervingut Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d'Alacant (UA), institució que col·labora al costat de l'Ajuntament en el programa d'actes previstos avui a Alacant per la Generalitat Valenciana.

   Cortés s'ha mostrat encantat amb la participació de la UA en aquesta jornada d'activitats commemoratives del Dia Internacional del Poble Gitano a Alacant, i ha remarcat que aquesta col·laboració és "sempre motiu d'alegria i una bona notícia per a la institució acadèmica".

   La cerimònia ha estat amenitzada pel grup Sospire d'Art, que ha interpretat l'Himne Gelem Gelem, i ha acabat amb la col·locació de la bandera gitana en la façana de l'Ajuntament.