Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
La Federació d'Associacions Gitanes de la C.V. i els Ajuntaments de les dues ciutats organitzen actes en record de La Presó general de gitanos de 1749
Alacant. Dimarts, 18 de juliol de 2017.
Els Ajuntaments de Dénia i d'Alacant col·laboren en els actes d'homenatge amb els quals la Federació d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valencianas van a recordar a les dones gitanes víctimes de la Gran batuda, que va tenir lloc en 1749.
El dijous 20 de juliol, en el castell de Dénia, van a tenir lloc les primeres honres, amb el següent horari: a les 19 hores, visita guiada per la fortalesa (Des de l'entrada al recinte). A les 20 hores, conferència "Denia i la dona gitana en la història d'Espanya", a càrrec del doctor en Història Manuel Martínez. En la sala del Castell.
El dissabte 29 de juliol, a Alacant, en el castell de Santa Bàrbara, tindrà lloc la commemoració en record d'aquells successos. Des de les 11,30 hores i amb participació del regidor de Cultura, Daniel Simón, entre altres representants públics i socials.
Persecució
La Gran batuda, també coneguda com a Presó general de gitanos, segons recorda Nicolás Jimenez, president de FAGA (Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana), va ser una persecució autoritzada pel rei Fernando VI d'Espanya, i organitzada en secret pel Marquès de l'Ancorada i el Governador del Consell de Castella, Don Gaspar Vázquez de Tablada, que també era bisbe d'Oviedo. La batuda es va iniciar de manera sincronitzada en tot el territori espanyol el dimecres 30 de juliol de 1749 amb l'objectiu declarat d'arrestar i, finalment, «extingir», a tots els gitanos i gitanes del Regne d'Espanya.
L'operació va donar començament a les dotze de la nit, moment en què es va prendre i va traure de les seues llars a tots els gitanos i gitanes per a separar-los a continuació per sexes. Entre 9.000 i 12.000 persones de totes les edats van ser capturades aquella nit. 16 anys després, quasi 4000 seguien preses quan Carlos III els va concedir el seu indult en 1765.
Els gitanos i gitanes capturats en el Regne de València (i alguns procedents de les províncies adjacents) van rebre diferent tractament segons el seu gènere i edat: els homes i xiquets majors de 7 anys van ser enviats al castell de Santa Bàrbara d'Alacant; mentre que les dones, xiquetes i xiquets menors de 7 anys van ser empresonades en el castell de Dénia. De tots dos llocs van ser enviats a la seua destinació final: Els homes i xiquets majors de 7 anys a treballar a l'Arsenal de Cartagena construint vaixells i les dones, les xiquetes i els xiquets menors de 7 anys a les Cases de Misericòrdia a realitzar treballs forçats de bugaderia i costura.