Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
La I Conferència Estratègica del Pla Ciutat arranca amb un ampli èxit de participació ciutadana per a definir les línies de futur d'Alacant
Alacant, dilluns 12 de juny de 2017.- La I Conferència Estratègica del Pla Ciutat, organitzada per l'Ajuntament d'Alacant a través de la Regidoria de Presidència que dirigeix l'edil Natxo Bellido, ha arrancat aquest dilluns amb un ampli èxit de participació en el qual han pres part prop d'un centenar d'entitats de tots els àmbits d'Alacant, per a definir les línies estratègiques que hauran d'orientar el desenvolupament d'Alacant en el futur, reunides entorn del major procés de debat i de reflexió col·lectiva realitzat en la ciutat.
La jornada ha donat començament a les 12:30 hores en l'Auditori Provincial d'Alacant (ADDA) amb un primer acte institucional en el qual han intervingut l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, el vicealcalde Miguel Ángel Pavón, i l'edil de Presidència, Natxo Bellido. L'acte a més ha comptat amb l'assistència dels consellers de Transparència, Manuel Alcaraz, d'Economia Sostenible, Rafael Climent, i d'Hisenda, Vicent Soler, els diputats autonòmic Mireia Mollà i provincial, Gerard Fullana, així com la pràctica totalitat dels edils de l'Ajuntament d'Alacant, i els alcaldes de Sant Joan d'lacant, Jaime Albero i de Sant Vicent del Raspeig, Jesús Villar.
L'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri, ha valorat el document, elaborat, segons ha apuntat, "de forma seriosa i rigorosa, realitzat des del detall, analitzant tots els factors de la nostra ciutat, per la ciutadania alacantina, que és qui millor coneix la realitat d'Alacant".
Aquest pla, segons ha avançat, "pretén convertir la nostra ciutat en un lloc més amable, més habitable, més pròsper", i sobretot, "és un pla que no es deté en el present, sinó que contempla el futur a curt, mitjà i llarg termini, un pla que dissenya l'Alacant que van a viure els nostres fills".
"És imprescindible, des del meu punt de vista, assumir qui som i on estem, per a poder mirar al futur amb esperança". En aquest moment, després de dos anys de govern del canvi, Alacant ha deixat arrere "la crisi reputacional" que arrossegava, la seua ciutadania, "ha recuperat l'orgull de ser alacantina, les inversions tornen a arribar a la ciutat i Alacant torna a competir i a explicar".
En aquest punt, el primer edil ha reivindicat per a Alacant "el lloc que es mereix, el lloc en el qual la situa aquest pla de ciutat" i ha reivindicat l'autonomia i dret de la ciutat per a triar el model de ciutat que vol, i "la nostra absoluta legitimitat per a regular-nos en qualsevol matèria que es desenvolupe en la ciutat" a través dels valors del diàleg, el respecte i el consens".
Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel Pavón ha incidit en la importància del document que eixirà d'aquest procés, i que haurà de prevaldre l'interès general més enllà d'interessos particulars, que ha d'incorporar una visió supramunicipal i del que tots i totes hem de sentir-nos corresponsables, des de les institucions a la ciutadania.
"El Pla de Ciutat és un document estratègic fonamental perquè decidim al costat de la ciutadania quina ciutat volem des de la ciutat que tenim". Amb aquest pla, ha afegit Pavón, "pretenem abordar qüestions centrals per al futur d'Alacant, eixos que ajudaran a definir altres documents de caràcter estratègic que estem impulsant com el Pla General Estructural o el Pla d'Inclusió Social".
"Volem, en definitiva, construir una ciutat més democràtica, solidària, inclusiva, dinàmica, accessible i sostenible, que done resposta al diagnòstic contingut en el Pla, que passa per superar l'escassa valoració de l'el nostre patrimoni, la feble identitat ciutadana, l'excessiva orientació cap a l'hostaleria i la restauració, en detriment del petit comerç, l'increment de la desocupació de llarga durada o l'envelliment del parc d'habitatges", ha conclòs el vicealcalde.
Així mateix, el regidor de Presidència, Natxo Bellido, ha subratllat en la seua intervenció que el lema que defineix el projecte 'Cap a Alacant' significa que "estem en camí, que aquesta ciutat no ha arribat a si mateixa, a tot el que pot ser, a tots el que pot donar-nos, a la ciutat que somiem".
Bellido a més ha agraït l'excel·lent resposta als assistents, i els ha recordat que "elaborar un Pla de Ciutat per a Alacant consisteix a generar consens al voltant del full de ruta que hem de seguir per a fer de la nostra ciutat una ciutat millor, un lloc més agradable on desenvolupar les nostres vides".
Així mateix, l'edil de Presidència ha subratllat que al llarg de la present jornada es "definirá un marc de referència per a tota la ciutat en la construcció del seu futur, i es farà sense pressa però sense pausa, i amb la major voluntat d'acord i consens, amb l'objectiu que siga una guia d'acció de llarg recorregut".
Aquest procés participatiu vinculat a l'elaboració del Pla Ciutat, --ha apuntat Bellido--, "és també un procés d'apoderament de la ciutadania alacantina i de cohesió social, una presa de consciència col·lectiu de quins són els desafiaments als quals ens enfrontem, quins són les oportunitats que la ciutat ens ofereix i que hem de ser capaces d'aprofitar".
"El Pla és també un procés social de millora de la capacitat d'organització i acció de la ciutat a través d'un millor coneixement mutu entre els actors, de la generació de confiança, de lleialtats i complicitats i del desenvolupament del compromís d'acció i cooperació entre tots els sectors de la ciutadania".
L'èxit de participació ha estat marcat per l'assistència de prop d'un centenar d'entitats i col·lectius que constitueixen el teixit econòmic, social i cultural de la ciutat, com són les Associacions de comerciants, de l'àmbit de la cooperació i la solidaritat, ecologistes, veïnals, juvenils, culturals i de l'àmbit educatiu, associacions gitanes, associacions de l'àmbit de la inclusió social, empresarials, sindicats, associacions d'immigrants, ONGS.
Aquestes entitats han volgut estar presents al llarg de tota la jornada per a conèixer, analitzar i debatre el document de treball que arreplega els fets rellevants, desafiaments i projectes dissenyat per l'Ajuntament d'Alacant per al futur d'Alacant, i podran realitzar les seues aportacions en les anomenades taules de diàleg ciutadà que es duran a terme durant la vesprada.
A més, prendran part en aquests punts d'anàlisis i debat al voltant d'un centenar de persones que s'han inscrit a títol personal, i que igualment podran aportar les seues impressions en la definició de les línies estratègiques que en el futur hauran d'orientar el desenvolupament d'Alacant.
D'igual manera, també han participat en la jornada representants de la Universitat d'Alacant (UA) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), d'organitzacions sindicals com a UGT i CCOO, d'institucions com l'EUIPO, Casa Mediterrani, IFA, Fundació CAM, Coepa, Ineca, APEHA, Avant, de la Federació de Fogueres, Teatre Principal, així com grans empreses arrelades a Alacant, com VECTALIA i Aigües d'Alacant, i del Banc Sabadell, entre uns altres.