El Museu de la Ciutat d'Alacant (MUSA) era una assignatura pendent de la cultura alacantina, que no tenia un lloc on explicar quin ha sigut el nostre passat més remot, com hem evolucionat, on i de quina manera s'han anat assentant les diferents cultures i pobles des de la prehistòria. La història d'Alacant que s'exposa en el MUSA no es podria explicar sense tenir en compte la muntanya Benacantil i el castell de Santa Bàrbara, que han anat units a la ciutat des de sempre. L'un i l'altre han sigut referents de les diferents cultures i pobles que van habitar aquestes terres. És per açò que el MUSA s'ha volgut fer en edificis de la fortalesa.
S'ha dissenyat un museu que arreplega moments o temàtiques importants de la història d'Alacant, que s'han completat en diverses fases.
Primera. El 24 de març de 2011, es van obrir:
El Cos d'enginyers acull el CERV, Centre de Recepció de Visitants. Mostra un audiovisual d'animació sobre la història d'Alacant. Proposa, a més, un recorregut per les diferents èpoques de la història de la ciutat.
L'Antic Hospital acull l'exposició “Alacant traspassada de Mediterrani”, que exhibeix la vinculació d'Alacant amb el Mediterrani, intercalant materials arqueològics i etnològics.
En la Sala Llarga, l'exposició “Històries i persones” permet conèixer a moltes de les persones que han format part de la història de la ciutat. Amb punts interactius per a obtenir informació sobre les professions, cognoms, etc.
Les Coves dels Anglesos narren “L'Explosió de la Mina” durant la Guerra de Successió, amb panells i un audiovisual innovador.
Els antics calabossos sota la plaça d'armes són visitables amb guia, dins del programa de recorreguts guiats per la fortalesa.
Els atractius del MUSA es van incrementar al març de 2012 amb nous espais.
Cova - quadra. Excavada en un dels fossats. La cavitat es va utilitzar durant anys com a quadra del ruc utilitzat per al transport de materials en el fortí.
Aljub Renaixentista. Situat sota l'actual plaça d'Armes. De mitjan el S. XVI. Amb dues naus sustentades en arcs de cadirat. Dissenyat per a arreplegar les aigües de pluja. El panell de l'entrada ofereix informació sobre el mateix. En l'aljub s'ha instal·lat una projecció que simula els efectes de l'aigua sobre les parets.
Les obres i plans de millora de la Regidoria de Cultura han facilitat l'obertura, al maig de 2013, de la Casa del governador. Amb diversos ambients que exhibeixen "Ceràmica i art. L'art de les xicotetes coses", amb peces i restes de jaciments arqueològics d'Alacant.
Avantsala: amb un gran mural amb 2.162 fragments ceràmics de totes les èpoques. En aquest espai es posa l'accent en la didàctica.
Volta: exposa materials arqueològics. 5 vitrines amb pitxers, bols, copes, plats, etc que componen un recorregut cronològic des del Neolític a l'edat Contemporània.
Terrassa: Es guanyen espais visitables. Es crea un nou punt de trobada per a la fotografia, amb vista privilegiades. S'han instal·lat en ella reproduccions de 3 màquines d'assalt de l'Edat Mitjana: catapulta, ballesta i estacada.
La Sala vídeo s'ha condicionat amb l'exposició "Elements de tortura i mort", amb utensilis i eines emprats al llarg de la història per a aplicar tortura.
Accés als ascensors: Av. Joan Baptista Lafora s/n. 03002.
Horari ascensors: De 10 a 20 hores.
Últim ascensor de pujada: 19,20 hores.
Últim ascensor de baixada: 19,40 hores.
Preus: General, 2,70 euros.
Gratuït per a menors de cinc anys i jubilats.
Accés per carretera. Gratuït. Carrer Vázquez de Mella, s/n. 03013.
Horari de les sales del MUSA: Tots els dies, de 10 a 14,30 i de 16 a 20 hores.
*Des del 11 d'agost de 2017 les sales Musa tancaran a les 19 hores.
Telèfons: 965 152 969.
Més informació ací