Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
El Centre Municipal de les Arts proposa un recorregut per l'exposició que ret homenatge a 105 dones destacades pel seu compromís social, lluita i trajectòria durant la República
Alacant. Dilluns 20 de febrer de 2017.
Rescatar de l'oblit a les grans olvidades, les dones de la República, pioneres, avançades, compromeses. Aquest és un dels objectius de l'exposició "Dones de la República fent Història" oberta la vesprada del divendres en el Centre Municipal de les Arts, al barri antic.
El regidor de Cultura, Daniel Simón, va començar el seu torn d'intervencions per donar la benvingda a les persones que ompliren la sala, així com als seus companys de Corporació, les regidores María Espuch Svoboda, Julia Angulo i els regidors Natxo Bellido i Víctor Domínguez. També va saludar a familiars presents en l'acte, parents directes d'algunes de les dones a les quals se les tributa homenatge.
María Teresa Manresa, filla de Teresa Rodríguz, destacada sindicalista de Catral, exiliada i que va refer la seua vida a la Unió Soviètica, ha sigut una de les dones amb les que ha conversat Simón. Marit Teresa Manresa ha relatat que sa mare, Teresa Rodríguez Calvo, coneguda com "la pequeña Pasionaria", va organitzar a Almoradí el primer Sindicato de Obreras Conserveras, Agricultoras y Similares". Amb una veu poderosa i un important poder de mobilització, Teresa Rodríguez, afiliada al Partit Comunista, va haver d'exiliar-se en finalitzar la Guerra civil. Va eixir d'Alacant amb el vaixell Stanbrook i va recalar a Algèria, des d'on va viatgar a Rússia. Va tornar a Espanya el 1971 i va ser desterrada a Cartagena.
Amb l'apertura oficial, la mostra comença el seu itinerari a Alacant presentant més de 105 dones de la República, entre elles escriptores, periodistes, juristes, mestres, artistes, bibliotecàries, esportiste, intel.lectuals, etc. La panoràmica inclou també a altres dones que, sense carrera universitària i quasi sense estudis, sabien el que significava la lluita pels drets i les llibertats de les dones.
L'exposició està organitzada per la Plataforma Feminista, amb la col.laboració de les regidories d'Educació, Memòria Històrica i de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant. Esta produïda per l'organització Dones en Acció de Xirivella.
Es podrà visitar en el Centre Municipal de les Arts fins el 10 de març, amb els següents horaris: de 9 a 14 hores i de 16,30 a 21,30, de dilluns a divendres.