Memòria Històrica instal·la una plataforma per a facilitar l'accés al refugi de Sèneca

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

L'edil María José Espuch destaca que la història de la ciutat "és universal i accessible, i la seua memòria també ha de ser-ho"

Memòria Històrica trenca les barreres d'accés al refugi de Sèneca

La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, que dirigeix l'edil María José Espuch, ha instal·lat una plataforma d'accés al refugi antiaeri de la plaça Sèneca, que des d'hui permetrà a les persones amb mobilitat reduïda visitar aquesta instal·lació subterrània de la ciutat.

La regidora María José Espuch ha acudit a conèixer el funcionament d'aquesta nova plataforma i ha pogut comprovar 'in situ' l'efectivitat del mecanisme que possibilitarà entrar i eixir a qualsevol persona amb mobilitat reduïda, com a persones amb discapacitat, dones embarassades, persones amb carros de xiquets, i persones majors.

 "La historia de la ciutat és universal i accessible, i l'accés a la seua memòria també ha de ser-ho", ha assenyalat l'edil, qui ha recordat que des de Memòria Històrica s'està treballant intensament perquè "tothom tinga l'oportunitat de conèixer la història d'Alacant".

Així, gràcies a la instal·lació de la plataforma d'accés, qualsevol persona podrà viure l'experiència de visitar l'interior del refugi antiaeri, de passejar entre els seus murs de pedra i escoltar les audicions que reprodueixen el soroll de les sirenes i els bombardejos del període de la Guerra Civil a Alacant.

"Hui és un dia important, perquè no volem que ningú li'l perda i a partir d'ara totes aquelles persones amb mobilitat reduïda podran sentir l'emoció i les esgarrifances que recorren a els qui visiten el refugi i es fiquen una mica en la pell de les persones que es refugiaven i sentien i patien aquells bombardejos", ha indicat l'edil.

'ALACANT, CIUTAT DE LA MEMÒRIA'

Des de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica s'impulsa un ampli programa d'actuacions per a la recuperació de la memòria integrades en el projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria', que inclou la rehabilitació i musealización del nou Centre d'Interpretació de la Memòria de la Guerra a Alacant (MEGA), en les antigues naus de Tallers Municipals (al costat de la plaça de Sèneca), que estarà finalitzada el pròxim any.

María José Espuch ha avançat que aquest centre "va a representar alguna cosa important per a tota la ciutat", i va a constituir "un atractiu espectacular per a la ciutat d'Alacant a tots els nivells, tant turístic, com a històric i educatiu".

Així, segons ha detallat l'edil, el projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria' proposa el disseny d'un itinerari històric "que partirà del nou Centre d'Interpretació com a punt des del qual s'explicarà tota la història", i des del qual es programaran les visites a diferents refugis i diferents emplaçaments, on les persones es podran portar una impressió del que es va viure a Alacant i de les seues peculiaritats".

El següent pas en l'agenda de la Regidoria de Memòria Històrica serà l'obertura al públic en breu del refugi de Balmis "una vegada acabades les obres d'adequació de l'entrada i la millora del sistema elèctric per a garantir la major seguretat als seus visitants.

En aquest sentit, el cap del Departament de Memòria Històrica, Pablo Rosser, ha remarcat que totes les actuacions i equipaments que s'engeguen des d'aquest àrea compleixen amb totes les exigències de seguretat i qualitat.