Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
En línia amb el projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria' treballaran per a posar en valor el búnker de Babel, el refugi de Duanes i el conjunt defensiu de Cap Hortes
La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i l'Autoritat Portuària d'Alacant (APA) han acordat treballar conjuntament per a posar en valor i donar difusió del búnker de Babel, el refugi antiaeri de Duanes i el conjunt defensiu en els terrenys del Cap Hortes.
La regidora de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, i el regidor de Presidència, Natxo Bellido, han mantingut aquest dimecres una reunió amb el director general de l'Autoritat Portuària d'Alacant (APA), Carlos Eleno, qui ha mostrat la seua total predisposició per a col·laborar en matèria de recuperació de la Memòria Històrica de la ciutat.
En línia amb el projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria', la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica duu a terme un pla de revisió i avaluació de l'estat de conservació dels refugis anti-aeris i d'altres instal·lacions relacionades amb la Guerra Civil en la ciutat d'Alacant, amb la finalitat de comprovar el seu estat de conservació i estudiar la seua possible recuperació.
L'objectiu, segons ha recordat Espuch, "és posar a la disposició de la ciutadania este patrimoni quan siga possible, ja siga en forma d'itineraris urbans o com a espais expositius permanents, que permeten donar a conèixer aquesta part de la història de la nostra ciutat".
En aquest sentit, el Port d'Alacant és un "element essencial", atès que els espais portuaris contenen nombrosos elements vinculats a aquell període de la història, alguns dels quals, per la seua ubicació i accessibilitat, podrien incorporar-se als recorreguts de la memòria que la Regidoria de Memòria Històrica projecta potenciar.
Des de l'àrea de Memòria Històrica i Democràtica existeix especial interès per avaluar l'estat de conservació, i si escau, les mesures a adoptar per a fer visitables i/o musealizables el búnker de Babel --situat al costat de l'avinguda d'Elx --, el refugi antiaeri situat al costat de l'edifici de Duanes, així com les plataformes antiaèries i el refugi del Faro del Cap Hortes.
Durant la trobada, el director del Port ha mostrat la seua bona disposició per a col·laborar i facilitar l'accés dels tècnics de Memòria Històrica a les instal·lacions citades, de manera que puguen inspeccionar el seu estat de conservació, així com per a cercar possibles fórmules de finançament que permeten la recuperació d'aquests espais.
Dins de la seua línia de treball, la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica a més impulsa les iniciatives plantejades al llarg dels últims anys per la Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica en el Port, com la instal·lació de l'escultura 'La Paloma de Acero' d'Eusebio Sempere, la denominació de la dàrsena amb el nom de Stanbrook, -- en record del navili que va traure d'Espanya a milers de refugiats republicans durant els últims dies de la Guerra Civil --, i del passeig elevat de Llevant amb el nom d'Archibald Dickson, capità del citat vaixell.
María José Espuch ha mostrat la seua satisfacció per la receptivitat i sensibilitat de l'adreça del Port per col·laborar amb el projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria', i ha apostat per treballar de la mà amb la institució portuària per a posar en valor el destacat patrimoni de la Memòria del que disposa Alacant.
AQUEST MES DE JULIO EN EL PORT: ' MAR D'AMETLERS '
Així mateix, ambdues institucions col·laboren en la representació de l'obra de teatre 'Mar d'Ametlers', de Juan Luis Mira y John Sanderson que es desenvoluparà tots els dijous i divendres del mes de juliol en l'esplanada de la dàrsena del Moll 14.
Aquesta obra, que serà interpretada pels alumnes del Màster d'Interpretació Teatral de la Universitat d'Alacant, relata l'angoixa d'els qui tractaven de fugir de la Guerra Civil en el Port d'Alacant mentre les forces nacionals prenien la ciutat.