25 de novembre: Dia internacional de l'eliminació de la violència contra la dona

25 de noviembre

MANIFEST INSTITUCIONAL AJUNTAMENT D'ALACANT

Cada 25 de novembre, institucions, mitjans de comunicació i una part de la societat, situa el focus d'atenció sobre la terrible realitat que representa la violència contra les dones.

Actes institucionals com aquest i declaracions públiques se succeeixen arreu del món des que el 1999 l'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

L'acte institucional que hui celebrem, en aquest Saló Blau de l'Ajuntament, és una manera de mostrar, amb tota solemnitat, el compromís de l'Ajuntament d'Alacant amb aquest terrible drama que afecta a tantes dones, en el món, a Espanya, al País Valencià i, molt més del que ens imaginem, en la nostra ciutat. El 20% de les morts de dones per violència de gènere en 2015 s'ha produït en la nostra Comunitat, i la major part d'elles en la província d'Alacant.

Al llarg de 2015, s'han dictat mesures de protecció per a 132 dones a Alacant. Són dones que han denunciat als seus maltractadors, que compten amb una ordre d'allunyament i que han sigut ateses en el Servei de Protecció per a les Víctimes de la Violència de Gènere, en dependències municipals.

No obstant això, són majoria les dones que NO denuncien per por, per vergonya, perquè els manquen els recursos econòmics propis, perquè temen que no se les crega, per por de perdre els seus fills i filles, per dependència emocional, perquè no se senten recolzades pel seu entorn... Aquestes dones, les que no denuncien, no estan en les estadístiques però estan ací, al nostre al voltant, tots els dies.

L'assassinat masclista ens commou i ens impressiona, però no cal oblidar que l'assassinat és l'última manifestació de la violència, però no la única, i que la violència cap a les dones no es concreta només en el maltractament que exerceix el company sentimental. Hi ha altres violències que se sustenten en la desigualtat entre dones i homes -que és estructural en la nostra societat-, que algunes vegades no es veuen -si no se sap mirar-, però que van deixant la seua emprenta: l'assetjament i l'agressió vinculades a les noves tecnologies, la discriminació de les dones en l'accés al treball i la carrera professional, la bretxa salarial, el sexisme en la publicitat, l'assetjament sexual.

Les víctimes de violència de gènere són cada vegada més joves. Les dades presentades en el XIII Congrés sobre Violència contra la Dona celebrat a Alacant són alarmants en aquest sentit. L'any passat es van emetre, a nivell nacional, 576 ordres de protecció per a menors víctimes de violència masclista. És una tremenda irresponsabilitat no reaccionar des de les institucions, davant aquest panorama, amb tots els recursos possibles i amb tots els instruments que ens proporcionen les lleis d'igualtat i de prevenció de violència de gènere dels que disposem.

Assistència i prevenció. Aquestos són els àmbits en els quals cal treballar: assistència per a ajudar a les dones que han denunciat a eixir del seu infern i refer les seues vides; prevenció per a detectar els senyals de la violència de gènere. Tan senzill, en principi, com complir la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la violència de gènere.

Sí, és sovint descoratjador, especialment en un mes en què s'han produït 8 assassinats de dones, malgrat el clam que va omplir els carrers de Madrid el 7 de novembre... Però no podem defallir perquè sabem que aquesta és una carrera de fons que no té pròxima la meta.

Millor dit, és una carrera de fons que no té una meta, LA META ÉS SEGUIR I SEGUIR I SEGUIR I MAI PARAR. Si alguna cosa caracteritza la lluita feminista és la seua tenacitat. I aquesta, senyores i senyors, és una LLUITA FEMINISTA en la qual ha d'involucrar-se tota la societat. Aquesta és una lluita feminista que necessita la implicació i el compromís dels homes, que necessita homes crítics amb una societat patriarcal que els educa en la creença que ells valen més i mereixen més, una societat patriarcal que els dóna privilegis, però els lleva humanitat.

He començat la meua intervenció referint-me a la solemnitat d'aquesta declaració. Però la declaració sense acció és paper mullat. És l'hora de l'ACCIÓ. Som Administració Pública, som GOVERN MUNICIPAL i és l'hora d'assumir LA NOSTRA RESPONSABILITAT en el nostre àmbit.

Jo, com a regidora delegada d'Igualtat, em compromet hui ací, públicament, a treballar per a millorar l'assistència que reben les dones víctimes de violència de gènere en els serveis municipals i a treballar per a la prevenció de la violència de gènere, des de la sensibilització i la formació, en totes les etapes educatives, començant per les i els adolescents d'Alacant.

Ara que des de la meua responsabilitat de govern vaig coneixent, poc a poc, aquesta realitat, prec consciència cada dia que hi ha coses que costen molts diners (mantenir les cases d'acollida, augmentar la plantilla de professionals que atenen a les dones...) però hi ha unes altres que no costen tant, que depenen de la voluntat política i que són, en definitiva, el resultat d'establir adequadament les prioritats de govern.

Des de gener de 2015, han sigut assassinades 48 dones a Espanya. Per totes elles hem guardat minuts de silenci, hem tret pancartes al carrer. Us demane que pensem en elles hui, de nou, i en per què no estan ací. Totes elles, hui estan mortes perquè van dir NO al seu maltractador, perquè que van dir PROU, perquè van dir que volien ser LLIURES.

Totes, les que van denunciar i les que no ho van fer, li van dir a un home: JO NO SÓC TEUA. I per això les van matar.

Vull acabar aquesta intervenció recordant-les una per una, pels seus noms, perquè mereixen, en aquest dia, el reconeixement de la societat, d'una societat que no va saber protegir-les:

Teresa, Gisela, Sandra, Egle, Susana, Hanane, Tamara, Davinia, Mónica, Ana Mª, Francisca, Mª Isabel, Gemma, Encarnación, María de l'Àguila, María Ángeles, Rachida, Verónica, Felicidade Rosa, Beatriz, Ancuta Ileana, Laura, Anneline, Rosario, Dolores, Gemma, Leire, Maryna, , Olga, Otilia, Antonia, Divina, Fuensanta, Almudena, Maimouna, Silvina, Carmen María, María Iris, Concepción, María Josefa, Constantina, María Antonia, Elvira, María Isabel, María del Carmen, Eva María, Svetoslava , Lissa.

REGIDORIA D'IGUALTAT

Alacant, 25 de novembre de 2015