Plan local de salud mental

Plan local de salud mental

QUÈ ÉS EL DIAGNÒSTIC PARTICIPATIU ESTRATÈGIC SOBRE SALUT MENTAL A ALACANT?

Entre els mesos de setembre de 2024 i setembre de 2025, a la nostra ciutat es desenrotllarà un procés obert a la participació de tota la ciutadania que pretén establir les bases del Pa Municipal de Salut Mental que pròximament es durà a terme.

Per a això, l'Ajuntament d'Alacant ha comptat amb el grup d'investigació Atenció Integral i Centrada en la Persona (GIAICP) de la Universitat d'Alacant, que coordinarà el procés, basat en els principis d'inclusió social i participació amb vista a construir col·lectivament propostes que guien al futur Pla.

 

QUINS OBJECTIUS TÉ ESTE DIAGNÒSTIC PARTICIPATIU ESTRATÈGIC?

El procés té tres objectius fonamentals:

Identificar de manera participativa problemes, necessitats o preferències relacionades amb la salut mental a Alacant, permetent a més analitzar entre les persones participants les seues principals causes i factors que expliquen la situació actual.
Dur a terme un plantejament participatiu de línies estratègiques, així com recomanacions o propostes per a la millora de la sensibilització, prevenció i atenció a la població en matèria de salut mental.
Prioritzar col·lectivament línies o propostes que per les seues característiques siguen considerades més importants o urgents d'escometre en el desenrotllament del Pla Municipal de Salut Mental.

COM ES DURÀ A TERME EL DIAGNÒSTIC?

El procés del diagnòstic es durà a terme en tres fases, en les quals el denominador comú serà la celebració de trobades ciutadanes en cadascuna d'elles.

Fase 1: Definició participativa del projecte (setembre-desembre 2024)

En esta fase es crea un grup motor, compost per ciutadania que de manera voluntària decidix implicar-se en el procés. El grup motor, amb l'ajuda de l'equip tècnic de la universitat, establix els principals àmbits d'acció entorn de la salut mental que haurà d'atendre el diagnòstic, i es decidix de manera participativa la metodologia idònia per a construir col·lectivament la informació del diagnòstic.

Fase 2: Acte-diagnòstic participatiu (gener-abril/maig 2025)

En esta fase se celebren diferents trobades ciutadanes que buscaran, a partir dels àmbits d'acció definits en la fase anterior, la identificació participativa de problemes, necessitats, preferències, línies d'acció i propostes o possibles solucions.

Fase 3: Priorització participativa d'accions, programació i elaboració de les recomanacions estratègiques per a l'elaboració del Pla. (abril/maig 2025 – juliol/setembre 2025)

En esta tercera fase s'establixen, de manera participativa, les prioritats entre les iniciatives d'acció sorgides de l'acte-diagnòstic, amb la finalitat de definir, de forma consensuada, un full de ruta segons importància, urgència i viabilitat de les diferents accions a emprendre en matèria de salut mental dins del municipi.

 

QUI POT PARTICIPAR?

Pot participar en el procés qualsevol persona major de 18 anys que vulga sumar-se a opinar, aportar idees, o valorar les propostes d'altres persones per a millorar la salut mental de la població alacantina.

 

COM ES POT PARTICIPAR?

Es pot participar en dos nivells:

En la primera fase, integrant-se en el grup motor ciutadà que decidix les principals qüestions d'organització del diagnòstic participatiu. Este grup motor tindrà sessions periòdiques de treball al llarg del procés.
En les fases d'acte-diagnòstic o de priorització, participant en les trobades ciutadanes que tindran lloc per a plantejar el diagnòstic de la situació actual, elaborar propostes d'acció i prioritzar-les. Estes trobades seran anunciades amb antelació a través de diversos canals, entre ells este espai web.

COM PUC CONTACTAR SI DESIG INFORMACIÓ ADDICIONAL?

Escrivint un correu electrònic a

tranquilamente.alicante@gmail.com

plansaludmental.bienestarsocial@alicante.es

Informació complementària