Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys
L'Agència Local de Desenvolupament ha acollit la II Jornada Empreses amb Valors
Alacant, dimarts 19 de setembre de 2017.- L'Agència Local de Desenvolupament ha acollit en el matí del dimarts la II Jornada Empreses amb Valors, organitzada per Xarxa Enclau, associació valenciana per a la promoció de les finances ètiques, amb la col·laboració de la Direcció general d'Emprenedoria, Economia Social i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana.
L'aposta per l'economia social del departament coordinat per la regidora Sonia Tirado, s'ha constatat en aquesta ocasió a través de l'itinerari formatiu Espenta Lab, cicle de cinc activitats sobre emprenedoria social que s'allargarà fins al mes de novembre. En aquesta primera cita, s'han donat a conèixer alguns casos d'èxit en l'àmbit del finançament ètic, orientada a les inversions de caràcter social, responsable i solidari, al servei d'aquelles empreses i projectes emprenedors que comparteixen aquests principis.
Ramón Cardona, coordinador de Fiés Banca Ètica a la Comunitat Valenciana, i Vicente Ortiz, cap de Secretaria i Obra Social de Caixa Ontinyent, han tingut l'ocasió d'explicar el funcionament d'aquestes dues entitats financeres, l'element comú de les quals és el compromís social en les seues activitats. Fiés Banca Ètica és una cooperativa de crèdit i estalvi que porta operant des de 2005. Filial de l'entitat italiana Banca Popolare Etica, el seu objectiu és el finançament de projectes socials procedents d'àmbits com l'agroecologia, el comerç just o la lluita contra l'exclusió social.
Per la seua banda, Caixa Ontinyent és actualment l'única caixa d'estalvis de la Comunitat Valenciana i una de les dues que encara sobreviuen en l'àmbit estatal, després de la reforma del sistema financer empresa arran de la crisi de 2008. Una grandària reduïda, un creixement prudent i l'aposta per valors tradicionals, com la proximitat i la confiança cap als seus clients, han permès a aquesta entitat centenària mantenir intacte el seu model de negoci.
La jornada també han oferit el testimoniatge de tres entitats beneficiàries de les finances ètiques. Una d'elles és el celler Celler la Muntanya, situada a Muro, que produeix els seus vins a través del projecte Microviña. Es tracta, segons el seu responsable, Juan Cascant, d'un model basat en la col·laboració amb una trentena de petits agricultors, als quals es garanteix una remuneració justa, evitant així l'abandó dels camps i la pèrdua de varietats autòctones
Una altra de les ponents ha sigut Maika Núñez, coordinadora de Fundació Nova Feina a Alacant, entitat fundada en 2004 que té com a objectiu el desenvolupament de programes i serveis per a la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. També ha participat Pedro Aparicio, president d'Altur, per a donar a conèixer l'experiència d'aquesta empresa de treballs en altura des que va ser constituïda com a cooperativa de treball associat, una forma jurídica que va adoptar, amb bons resultats, després d'una situació d'inviabilitat financera.
La cita ha sigut clausurada per la regidora d'Ocupació i presidenta de l'Agència Local de Desenvolupament, Sonia Tirado, qui ha destacat que "les empreses i projectes professionals basats en el seu paper en la societat permeten relacions de treball justes, resulten molt més estables i reverteixen en major mesura en la societat a la qual precisament es deuen".